Gemeente en provincie werken aan betere spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht

Door Johanne Levinsky
3 min
Samen met de provincie Zuid-Holland werkt de gemeente Alphen aan den Rijn aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in het Groene Hart. Een onderdeel van de plannen is het verbeteren van de spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht. Dat meldt de gemeente Alphen aan den Rijn.

Het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk krijgt ruime (fiets)parkeergelegenheid en aansluitingen op het streekbusnet. De spoorwegovergang van de Gemeneweg wordt verplaatst en door aanpassingen aan het spoor kan het station in de dienstregeling opgenomen worden. Ook komt er een ongelijkvloerse kruising van de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude-Rijndijk met het spoor en de N11.

Station Hazerswoude-Rijndijk

ProRail heeft een ingenieursbureau gecontracteerd en opdracht gegeven om deze maand te starten met het ontwerp voor het station Hazerswoude-Rijndijk. In 2016 heeft de gemeenteraad hiervoor een voorkeursontwerp vastgesteld. Dit ontwerp is uitgangspunt voor het ontwerpproces, waarvan de inrichting van de stationsomgeving een onderdeel is. De gemeente, ProRail en de provincie werken, bijgestaan door een ingenieursbureau, samen aan dit proces.

Brief voor bewoners

De exacte planning van het ontwerp en participatieproces is op dit moment nog niet duidelijk. Daar komt begin 2023 meer zicht op. De gemeente en ProRail informeren de bewoners in de buurt van het station per brief zodra hierover meer bekend is. Dat zal naar verwachting in het voorjaar van 2023 zijn. De ambitie is om eind 2026 het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de aanpassingen aan het spoor gereed te hebben.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres