Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente en provincie werken aan betere spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Gemeente en provincie werken aan betere spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht
Samen met de provincie Zuid-Holland werkt de gemeente Alphen aan den Rijn aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in het Groene Hart. Een onderdeel van de plannen is het verbeteren van de spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht. Dat meldt de gemeente Alphen aan den Rijn.

Het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk krijgt ruime (fiets)parkeergelegenheid en aansluitingen op het streekbusnet. De spoorwegovergang van de Gemeneweg wordt verplaatst en door aanpassingen aan het spoor kan het station in de dienstregeling opgenomen worden. Ook komt er een ongelijkvloerse kruising van de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude-Rijndijk met het spoor en de N11.

Station Hazerswoude-Rijndijk

ProRail heeft een ingenieursbureau gecontracteerd en opdracht gegeven om deze maand te starten met het ontwerp voor het station Hazerswoude-Rijndijk. In 2016 heeft de gemeenteraad hiervoor een voorkeursontwerp vastgesteld. Dit ontwerp is uitgangspunt voor het ontwerpproces, waarvan de inrichting van de stationsomgeving een onderdeel is. De gemeente, ProRail en de provincie werken, bijgestaan door een ingenieursbureau, samen aan dit proces.

Brief voor bewoners

De exacte planning van het ontwerp en participatieproces is op dit moment nog niet duidelijk. Daar komt begin 2023 meer zicht op. De gemeente en ProRail informeren de bewoners in de buurt van het station per brief zodra hierover meer bekend is. Dat zal naar verwachting in het voorjaar van 2023 zijn. De ambitie is om eind 2026 het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de aanpassingen aan het spoor gereed te hebben.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

21 mei '24 ( 9:43)

Aantal fietsparkeerplekken op station Leiden Lammenschans verdubbeld

Bij station Leiden Lammenschans waren er onvoldoende fietsparkeerplekken. Het voorbije jaar is in samenwerking met de gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland intensief gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Afgelopen week is het resultaat feestelijk gevierd. Dat meldt ProRail.

21 mei '24 ( 9:32)

Tentoonstelling De Wandeling ook op station Nijmegen

Sinds vrijdag 17 mei 2024 is De Mix van Nederland 'De Wandeling' toegankelijk voor publiek. Een dag eerder werd deze tentoonstelling met fotografie van Paul den Hollander en Erik van Cusk officieel geopend op station Nijmegen. Dat meldt NS.

19 mei '24 (19:30)

Blikseminslagen zorgden zondagavond voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

17 mei '24 ( 8:48)

Gelderse OV-feestfiets onthuld op station Zutphen

Het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets werd woensdag 15 mei 2024 op station Zutphen gevierd met de onthulling van de Gelderse OV-feestfiets. Op deze fiets zijn Radio Kootwijk, Slot Loevestein en een edelhert van de Veluwe afgebeeld. Dat meldt NS.