Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Back on track: Europa’s grootste modelspoorevenement

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Na drie jaar uitstel is het internationaal modelspoor evenement Eurospoor terug van weggeweest. Van 29 tot en met 31 oktober kunnen modelspoorliefhebbers genieten van verschillende modelbanen en creaties uit diverse landen. Het evenement Eurospoor2021 vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Dit meldt Eurospoor.

Op Eurospoor2021 kunnen volwassenen en kinderen genieten van vijftig van de meest schitterende modelbanen ter wereld, tot in detail nagebouwd. Werelden waarin het spoor fantasie en werkelijkheid met elkaar verbindt. Gedroomde spoorbanen staan te kijk naast de op de millimeter precies nagebouwde bestaande of historische emplacementen. Met bewegende delen in het landschap, zoals echt rijdende auto’s, huizen met echte interieurs en ledverlichting, machines die graven, modelfiguren die matten kloppen, bewegende deuren en nog veel meer zijn in het digitale tijdperk steeds beter op schaal te zien en te horen. En natuurlijk zit Eurospoor2021, een van Europa’s grootste modelspoorevenementen, weer boordevol treinen.

Ontelbare stands

In twee enorme Jaarbeurshallen tonen honderden hobbyisten van vele nationaliteiten hun mooiste creaties en daarnaast is er de beroemde modelspoormarkt. Het walhalla voor hobbyisten en verzamelaars. Bijna een kilometer aan ontelbare stands waar allerhande gebruikte en bijzondere modellen, treinspulletjes en bijbehorende zaken als landschappen en gebouwen geruild en verkocht kunnen worden. Daarnaast is er een dioramawedstrijd en wordt ruimte geboden aan stichtingen zoals Beneluxspoor en Modelspoorwijzer die o.a. advies en modelbouwdemonstraties geven.

Bovendien vindt de bezoeker op Eurospoor ook diverse binnen- en buitenlandse bedrijven en detaillisten die de nieuwste modelspoorartikelen of -onderdelen leveren. Tenslotte zijn er op Eurospoor ook de marktleiders zoals Märklin, Fleischmann/Roco en Piko aanwezig met een stand om bezoekers de nieuwste modellen te tonen en voor te lichten omtrent de technische noviteiten voor digitale besturing.

Vergrote populariteit voor modelspoor

Het verplicht thuiszitten door het coronavirus heeft geleid tot een grote belangstelling voor de modelspoorhobby (Er is zelfs een televisieprogramma bij Omroep Max op primetime over modelspoor, de Grote Kleine Treinen Competitie). Velen hebben de modelspoortrein van zolder gehaald en hebben de hobby herontdekt. Nu Eurospoor ook weer plaatsvindt is dit een uitgelezen kans om meer over modelspoorwegbouw te leren, zoals het leggen van rails, spuiten van wagons in realistische kleuren en het natuurgetrouw zelf maken van bergen en bomen om zo indrukwekkende miniatuur landschappen te creëren.

Voor meer informatie: www.eurospoor.nl

Door: NL Recreatie/Nationale Transportgids

12 juli '24 ( 9:15)

Station Amsterdam Lelylaan aan vooravond grote metamorfose

Station Amsterdam Lelylaan en de omringende openbare ruimte worden de komende tijd grondig vernieuwd. Doel daarvan is een betere doorstroom van reizigers, meer sociale veiligheid, een betere bereikbaarheid van het stadsdeel Nieuw-West en prettiger met de fiets naar het station kunnen reizen. Daarover bericht ProRail.

11 juli '24 (18:15)

Twee treinenschoonmakers onwel: één medewerker overleden

Een schoonmaker is overleden nadat diegene samen met een collega eerder deze week onwel was geworden op een opstelterrein voor treinen bij Utrecht Centraal. De NS bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Waardoor de twee onwel zijn geworden, wordt door de politie onderzocht.

10 juli '24 (15:30)

Station Leeuwarden is na ruim drie weken weer open

Het treinstation van Leeuwarden is na 23 dagen werkzaamheden weer open en de treinen rijden weer. De afgelopen ruim drie weken reden er bussen, omdat het station werd verbouwd en er aan het spoor werd gewerkt.

09 juli '24 ( 7:54)

Deze zomer op verschillende plekken spoorwerkzaamheden

Deze zomer is ProRail op veel plekken in Nederland bezig met de verbetering van het spoor. Daarvan kunnen treinreizigers hinder ondervinden tijdens hun reis. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt NS.

08 juli '24 (11:30)

NS-treintickets naar Dortmund voor woensdag nagenoeg uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn de tickets voor treinen die in de middag in de Duitse stad arriveren bijna uitverkocht.

05 juli '24 ( 7:17)

Proef met inheemse planten op station IJlst

Station IJlst in Friesland is het eerste Nederlandse station waar ProRail en NS een proef doen met het planten van uitsluitend inheemse planten. Daarover bericht NS.

05 juli '24 ( 7:14)

Drielandentrein: mijlpaal voor internationaal treinverkeer

Zondag 30 juni 2024 was de eerste officiële rit van de langverwachte Drielandentrein. Dankzij deze trein, die de steden Liège, Maastricht, Heerlen en Aachen verbindt, kunnen reizigers rekenen op een directe verbinding tussen Duitsland, Nederland en België. Dat meldt Arriva.

05 juli '24 ( 7:07)

In augustus negen dagen geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark

Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden tussen 3 en 11 augustus 2024 vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen geen treinen. Dag en nacht zal worden gewerkt aan sporen en perrons. Dat meldt ProRail.

04 juli '24 (16:00)

Twee jongens mishandelen conducteur in Apeldoorn

Een NS-conducteur is woensdagavond iets voor middernacht mishandeld door twee jongens in Apeldoorn. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van de NOS. De conducteur zit met wonden aan hoofd en nek thuis en heeft aangifte gedaan.

03 juli '24 (19:45)

Dj Erik de Zwart ook aan de slag als trambestuurder

Erik de Zwart heeft onlangs zijn examen gehaald en mag zich nu officieel trambestuurder noemen. De dj heeft woensdag zijn eerste dienst in Amsterdam gedraaid, meldt de lokale nieuwszender AT5.