Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Back on track: Europa’s grootste modelspoorevenement

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Na drie jaar uitstel is het internationaal modelspoor evenement Eurospoor terug van weggeweest. Van 29 tot en met 31 oktober kunnen modelspoorliefhebbers genieten van verschillende modelbanen en creaties uit diverse landen. Het evenement Eurospoor2021 vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Dit meldt Eurospoor.

Op Eurospoor2021 kunnen volwassenen en kinderen genieten van vijftig van de meest schitterende modelbanen ter wereld, tot in detail nagebouwd. Werelden waarin het spoor fantasie en werkelijkheid met elkaar verbindt. Gedroomde spoorbanen staan te kijk naast de op de millimeter precies nagebouwde bestaande of historische emplacementen. Met bewegende delen in het landschap, zoals echt rijdende auto’s, huizen met echte interieurs en ledverlichting, machines die graven, modelfiguren die matten kloppen, bewegende deuren en nog veel meer zijn in het digitale tijdperk steeds beter op schaal te zien en te horen. En natuurlijk zit Eurospoor2021, een van Europa’s grootste modelspoorevenementen, weer boordevol treinen.

Ontelbare stands

In twee enorme Jaarbeurshallen tonen honderden hobbyisten van vele nationaliteiten hun mooiste creaties en daarnaast is er de beroemde modelspoormarkt. Het walhalla voor hobbyisten en verzamelaars. Bijna een kilometer aan ontelbare stands waar allerhande gebruikte en bijzondere modellen, treinspulletjes en bijbehorende zaken als landschappen en gebouwen geruild en verkocht kunnen worden. Daarnaast is er een dioramawedstrijd en wordt ruimte geboden aan stichtingen zoals Beneluxspoor en Modelspoorwijzer die o.a. advies en modelbouwdemonstraties geven.

Bovendien vindt de bezoeker op Eurospoor ook diverse binnen- en buitenlandse bedrijven en detaillisten die de nieuwste modelspoorartikelen of -onderdelen leveren. Tenslotte zijn er op Eurospoor ook de marktleiders zoals Märklin, Fleischmann/Roco en Piko aanwezig met een stand om bezoekers de nieuwste modellen te tonen en voor te lichten omtrent de technische noviteiten voor digitale besturing.

Vergrote populariteit voor modelspoor

Het verplicht thuiszitten door het coronavirus heeft geleid tot een grote belangstelling voor de modelspoorhobby (Er is zelfs een televisieprogramma bij Omroep Max op primetime over modelspoor, de Grote Kleine Treinen Competitie). Velen hebben de modelspoortrein van zolder gehaald en hebben de hobby herontdekt. Nu Eurospoor ook weer plaatsvindt is dit een uitgelezen kans om meer over modelspoorwegbouw te leren, zoals het leggen van rails, spuiten van wagons in realistische kleuren en het natuurgetrouw zelf maken van bergen en bomen om zo indrukwekkende miniatuur landschappen te creëren.

Voor meer informatie: www.eurospoor.nl

Door: NL Recreatie/Nationale Transportgids

27 februari '24 (14:15)

Arriva denkt dat treinen in Nederland goedkoper kan

Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

27 februari '24 (13:52)

Rover pleit voor snelle ingrijp politiek: 'trein wordt onbetaalbaar'

Reizigersvereniging Rover roept de politiek op om opnieuw fors te investeren in treinvervoer, om te voorkomen dat treinreizen voor veel mensen onbetaalbaar wordt. In het jaarverslag dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) dinsdagochtend publiceerden, werd duidelijk dat de spoorvervoerder overweegt om de prijs van een treinkaartje vanaf 2025 met ruim 10 procent te verhogen. Maar duurdere kaartjes zullen alleen maar meer reizigers kosten, waarschuwt Rover. Het demissionaire kabinet maakte in oktober weliswaar een bedrag van 120 miljoen euro vrij waarmee de NS een prijsstijging dit jaar kan voorkomen, maar "de politiek moet ook voor 2025 en later een oplossing bieden", aldus een woordvoerster van de reizigersorganisatie.

27 februari '24 (11:26)

NS overweegt treinkaartjes volgend jaar flink duurder te maken

De Nederlandse Spoorwegen (NS) overwegen de prijzen van treinkaartjes en abonnementen volgend jaar fors te verhogen, mogelijk met meer dan 10 procent. Dat meldt het spoorbedrijf in zijn jaarverslag over het afgelopen jaar. Voor dit jaar kon de NS een eerder voorgenomen tariefsverhoging nog uitstellen, maar dat lijkt volgend jaar niet meer mogelijk.

27 februari '24 ( 9:24)

Voorjaarsvoordeel bij Interrail: 15% korting

Interrail heeft sinds 20 februari jl. een voorjaarssale van 15%. Deze korting is geldig op alle ‘flexi passen’ en op alle ‘doorlopende passen’. De actie loopt tot 5 maart dit jaar.

27 februari '24 ( 9:15)

Container op spoorlijn: geen treinen tussen Zwolle en Kampen

Tussen Zwolle en Kampen rijden geen treinen omdat een container van een vrachtwagen op de spoorlijn is gevallen, meldt ProRail. De container blokkeert de beveiligde overweg op de Nieuweveer Allee in Zwolle en de overweg is ook beschadigd.

27 februari '24 ( 8:03)

Terugkeer vroege Intercity Rotterdam-Dordrecht

Na advies van reizigersvereniging Rover en andere consumentenorganisaties heeft NS besloten later dit jaar de vroege Intercity van Rotterdam naar Dordrecht weer te laten rijden. Dat meldt Rover.

27 februari '24 ( 7:23)

Herinrichting omgeving station Beek-Elsloo

De omgeving van station Beek-Elsloo wordt heringericht. Vrijdag 23 februari 2024 onthulden alle betrokken partijen het bouwbord: het officiële startsein voor de werkzaamheden. Den Ouden Infra uit Schijndel gaat station Beek-Elsloo aanpassen, Strukton gaat de spoorwegovergang Stationstraat/Steinderweg aanpassen. Dat meldt ProRail.

26 februari '24 (13:54)

Dit zijn de mooiste treinroutes van Nederland!

Door het ganse land zijn er mooie treinroutes te vinden. In dit artikel ga je van zee naar bos en van weiland naar stad. Sprinters (SPR), Intercity’s (IC) en internationale treinen komen aan bod. Dit zijn de toppers van het railvervoer, naar eigen mening.

26 februari '24 ( 8:46)

Twaalf dagen lang minder treinen naar Schiphol door werkzaamheden

Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

26 februari '24 ( 8:15)

NS trekt ruim 150 miljoen euro uit voor tien nieuwe intercity's

De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestellen nog tien extra Intercity's Nieuwe Generatie (ICNG), bovenop de 99 al eerder bestelde treinen. Daarmee is ruim 150 miljoen euro gemoeid, bevestigt een woordvoerder van de spoorvervoerder na berichtgeving in het AD.