Normal_aed_defibrillator

Op station Gilze Rijen is op vrijdag 8 oktober de honderdste openbare AED op een station geopend. ProRail en NS plaatsen de komende periode op alle stations in Nederland in totaal 715 AED’s die vaak voor iedereen toegankelijk zijn. Dit meldt ProRail. 

 

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Op veel stations zullen de AED’s niet alleen voor reizigers toegankelijk zijn maar zullen ze ook voor de omgeving te gebruiken zijn. Deze toegankelijke AED’s maken de stations én de omgeving veiliger. Door ze aan te melden bij HartslagNu, kunnen ze bij een hartstilstand snel worden ingezet bij reizigers en iedereen in de omgeving van het station.

Bijdrage leveren

Tot nu toe waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

De verwachting is dat in de komende maanden nog ongeveer 600 AED’s geplaatst zullen gaan worden.

Door: Nationale Transportgids