Scheepvaart weer op gang na beëindiging actie Greenpeace in Rotterdam

De politie heeft ingegrepen bij een actie van Greenpeace bij Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa. Activisten van de milieuorganisatie hadden daar onder meer lijnen gespannen om de toegang tot de Tweede Petroleumhaven te blokkeren. "Daardoor was het scheepvaartverkeer gestremd. Dat is echt uit den boze, dus die lijn is weggehaald", liet een woordvoerster van de politie weten.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace heeft de Zeehavenpolitie inmiddels enkele activisten opgepakt. De politiewoordvoerster bevestigt dat deelnemers aan de actie die niet luisteren worden aangehouden. Aantallen kon ze nog niet noemen.

Tientallen activisten uit binnen- en buitenland kwamen maandagochtend naar "het hart van de vervuiling", zoals zij het noemen. Ze versperden de haven onder meer met kano's, kajaks en het zeilschip Beluga. Met de actie wil de organisatie de aandacht vestigen op reclames van bedrijven die zich met fossiele brandstoffen bezighouden.

Reactie Shell

Door middel van een Europees Burgerinitiatief hoopt Greenpeace een verbod op "fossiele reclame" dichterbij te brengen. Het komende jaar wil Greenpeace proberen een miljoen handtekeningen van Europese burgers te verzamelen die dit doel ondersteunen.

Shell is niet over de actie te spreken. Het bedrijf "respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige manier gebeurt", maar dat is hier volgens het bedrijf niet het geval. "De demonstranten zijn illegaal op ons terrein waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden."

Investering

Inhoudelijk wijst Shell erop dat het miljarden euro's investeert in koolstofarme energie. "Denk bijvoorbeeld aan wind- en zonne-energie, waterstof, biobrandstoffen en laadpalen." De multinational zegt klanten te willen helpen met een overstap op schonere energiebronnen. "Dat betekent ook dat we hen willen laten weten welke koolstofarme producten we aanbieden of ontwikkelen, bijvoorbeeld via advertenties."

Greenpeace is van de duurzame ambities van het grote olie- en gasbedrijf niet onder de indruk. "Leuk dat Shell een paar groene projecten heeft, maar als het overgrote deel nog vies is, blijft Shell de klimaatcrisis aanjagen", reageerde de organisatie.

Door: ANP