Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel servicebalies op stations gesloten door staking bij NS

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Door de stakingen bij de NS zijn woensdag veel balies van Tickets & Service op de stations gesloten. Ook rijden de internationale treinen naar Brussel niet zoals gebruikelijk. Volgens de vakbonden hebben tussen de 350 en 400 medewerkers van de NS het werk neergelegd. Ze willen door de actie hun onvrede uitten over de gang van zaken bij het spoorbedrijf.

Om loketten open te houden is maar één iemand nodig, laat FNV-bestuurder Roos Rahimi weten. Ze snapt dat de staking daarom niet alle balies platlegt. Maar dat was volgens haar ook niet de bedoeling.

Rahimi stelt dat de stakende werknemers willen laten zien dat er bij het servicepersoneel weinig draagvlak is voor de manier waarop de NS de herinrichting van de service op de stations invult. Om dit signaal kracht bij te zetten verzamelen enkele honderden stakers zich woensdagochtend in Utrecht om te demonstreren.

Betere arbeidsvoorwaarden

De acties bij de NS beperken zich vooralsnog tot het servicepersoneel en de conducteurs van de internationale trein. Die laatste groep staakt voor betere arbeidsvoorwaarden. De bonden stellen dat deze conducteurs minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet.

Het was al bekend dat de IC Brussel vanwege de staking woensdag alleen rijdt tussen Breda en Brussel. Reizigers kunnen gebruikmaken van binnenlandse treinen om in Breda te komen en dan over te stappen. Ze kunnen ook de IC Direct nemen, hiervoor wordt geen toeslag gerekend.

De NS zegt de acties te betreuren en probeert in gesprek te blijven met FNV en VVMC. Maar de bonden hebben al aangegeven dat het hier mogelijk niet bij blijft. Als de spoorvervoerder na de stakingen nog niet op hun eisen ingaat, overwegen de bonden om ook bij andere onderdelen van de NS stakingen op te zetten, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Door: ANP

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.

15 februari '24 (17:30)

Tweede Kamer schuift met tientallen miljoenen voor drie infrastructuurprojecten

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

15 februari '24 (14:00)

Geweld tegen NS-personeel: vakbonden willen meer maatregelen

Vakbonden FNV en CNV willen dat de NS en de politiek meer doen om agressie tegen NS-medewerkers tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat het personeel van de NS vorig jaar vaker slachtoffer is geweest van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022.