Normal_rss_entry-499971

Ook servicemedewerkers van NS leggen woensdag het werk neer. Door de staking zullen loketten dicht zijn en zal hulp aan reizigers tot een minimum beperkt worden, zeggen vakbonden FNV en VVMC. Eerder was al aangekondigd dat Nederlandse NS-conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel woensdag gaan staken.

De servicemedewerkers zijn boos over de voorgenomen inkrimping van het aantal servicestations. "Als we nu niet staken, duurt de overlast voor de reiziger niet één dag, zoals bij deze staking, maar die wordt dan permanent", zegt FNV-bestuurder Roos Rahimi.

Conflict

Het conflict bij de conducteurs van de internationale treinen naar Brussel gaat over de arbeidsvoorwaarden. De bonden stellen dat deze conducteurs minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet. Hoeveel medewerkers van NS precies aan de acties mee zullen doen, is nog niet duidelijk.

Dat er stakingen zouden komen bij de NS kondigden de bonden donderdag al aan. Toen verliepen meerdere ultimatums met eisen van de bonden, maar daarop gaf de onderneming volgens hen geen bevredigend antwoord. Als de spoorvervoerder na de stakingen nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat, overwegen de bonden om ook bij andere delen van de NS stakingen op te zetten, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Door: ANP