ProRail maakt ruimte voor meer internationale treinen in 2022

ProRail maakt meer ruimte voor internationale treinen op het Nederlandse spoor in 2022. Vanaf april kan de nieuwe vervoerder European Sleeper met nachttreinen van de Belgische kustplaats Oostende via Berlijn naar Praag rijden. Dit meldt ProRail.

In Nederland stopt de trein van European Sleeper in Roosendaal, Rotterdam en Amsterdam, om via Hengelo de grens over te gaan en vice versa. De treindienst is opgenomen in de nieuwe dienstregeling voor alle spoorvervoerders op het Nederlandse spoornetwerk.

Plek voor tweede Nightjet

Ook heeft ProRail ruimte op het spoor vrijgemaakt voor een tweede Nightjet, van NS International en buitenlandse vervoerders OBB, DB en SBB. Op dit moment rijdt er 's nachts een Nightjet naar Oostenrijk. Of de tweede nachttrein naar het Zwitserse Zürich volgend jaar gaat rijden is nog onderwerp van gesprek tussen NS en partners.

Klimaatdoelen

ProRail zegt erg blij te zijn met de nieuwe internationale treindiensten. Met elke extra internationale trein worden de mogelijkheden groter voor reizigers om de milieuvriendelijke trein te verkiezen boven auto of vliegtuig. Het Europese spoor krijgt een belangrijke rol bij het behalen van de EU-klimaatdoelen. Als het aan de Europese Commissie ligt zal het reizigersvervoer per hogesnelheidstrein en het spoorgoederenvervoer tot 2030 verdubbelen. De spoorbeheerder werkt dan ook hard aan het volbrengen van die doelstelling.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS