Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ProRail maakt ruimte voor meer internationale treinen in 2022

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
ProRail maakt meer ruimte voor internationale treinen op het Nederlandse spoor in 2022. Vanaf april kan de nieuwe vervoerder European Sleeper met nachttreinen van de Belgische kustplaats Oostende via Berlijn naar Praag rijden. Dit meldt ProRail.

In Nederland stopt de trein van European Sleeper in Roosendaal, Rotterdam en Amsterdam, om via Hengelo de grens over te gaan en vice versa. De treindienst is opgenomen in de nieuwe dienstregeling voor alle spoorvervoerders op het Nederlandse spoornetwerk.

Plek voor tweede Nightjet

Ook heeft ProRail ruimte op het spoor vrijgemaakt voor een tweede Nightjet, van NS International en buitenlandse vervoerders OBB, DB en SBB. Op dit moment rijdt er 's nachts een Nightjet naar Oostenrijk. Of de tweede nachttrein naar het Zwitserse Zürich volgend jaar gaat rijden is nog onderwerp van gesprek tussen NS en partners.

Klimaatdoelen

ProRail zegt erg blij te zijn met de nieuwe internationale treindiensten. Met elke extra internationale trein worden de mogelijkheden groter voor reizigers om de milieuvriendelijke trein te verkiezen boven auto of vliegtuig. Het Europese spoor krijgt een belangrijke rol bij het behalen van de EU-klimaatdoelen. Als het aan de Europese Commissie ligt zal het reizigersvervoer per hogesnelheidstrein en het spoorgoederenvervoer tot 2030 verdubbelen. De spoorbeheerder werkt dan ook hard aan het volbrengen van die doelstelling.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS

23 februari '24 ( 7:27)

Vanaf maandag twaalf dagen minder treinen rond Schiphol

ProRail werkt van maandag 26 februari tot en met vrijdag 8 maart 2024 wederom aan de trapopgangen en sporen op Schiphol Airport. Doordat daar in deze periode slechts de helft van de sporen beschikbaar is, kunnen er minder treinen rijden. Dat meldt NS.

23 februari '24 ( 6:00)

Gloednieuw NS-station Ede-Wageningen in gebruik genomen

Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.