Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OV-NL: minder mondkapjes in ov, vaker irritaties

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Minder mensen dragen sinds de versoepeling van de coronaregels nog mondkapjes in het openbaar vervoer, terwijl dit wel verplicht is. Dit zorgt voor meer irritaties bij medewerkers van vervoersbedrijven en overige passagiers. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Er worden ook iets vaker boetes uitgedeeld, zegt de vereniging. Volgens vervoersbedrijven GVB en HTM is mensen die geen mondkapje dragen aanspreken vaak wel al voldoende.

"We zien dat de irritatie toeneemt", zegt een woordvoerder van OV-NL. "Dat zien we bij passagiers die wel netjes een mondkapje dragen, maar ook bij medewerkers. Het is natuurlijk erg vervelend voor bijvoorbeeld een buschauffeur dat hij mensen telkens op het niet of niet goed dragen van een mondkapje moet aanspreken." Dat is steeds vaker nodig, zegt de zegsman, omdat steeds meer mensen sinds de versoepelingen geen mondkapje dragen. "Het lijkt erop dat in het openbaar vervoer zo’n 10 tot 20 procent van de mensen geen mondkapje draagt. Op stations is dit vaak al 40 procent of meer."

'Niet tegenop te handhaven'

Volgens de vereniging, die elke dinsdag met verschillende vervoersbedrijven vergadert, wordt desondanks niet strenger gecontroleerd door de vervoersbedrijven. "Er rijden alleen al zo'n zesduizend bussen rond. Er is gewoon niet tegenop te handhaven door boa's en dat moet je ook niet willen. De enige oplossing is voldoende draagvlak: mensen moeten zelf inzien dat ze echt mondkapjes moeten gaan dragen." Vervoersbedrijven spreken mensen eerst aan op het niet dragen van een kapje voordat er een boete wordt gegeven, zegt de woordvoerder.

Weinig boetes

Dat is vaak voldoende, zien ook de vervoersdiensten GVB in Amsterdam en HTM in Den Haag. "De meeste mensen doen het mondkapje direct op als je het vraagt", aldus GVB. Dat ziet ook HTM, zegt de woordvoerder: "Wij proberen het gesprek aan te gaan, in een aantal gevallen leidt dat tot discussie, wat tot een boete kan leiden. Maar dat gebeurt in weinig gevallen." Ook de Rotterdamse vervoerder RET ziet niet meer incidenten de laatste tijd. Volgens HTM valt het aantal irritaties wel mee. De zegsvrouw van GVB zegt niets te weten over dit soort irritaties, "maar onze mensen zijn wel wat gewend".

Door: ANP

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.

15 februari '24 (17:30)

Tweede Kamer schuift met tientallen miljoenen voor drie infrastructuurprojecten

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

15 februari '24 (14:00)

Geweld tegen NS-personeel: vakbonden willen meer maatregelen

Vakbonden FNV en CNV willen dat de NS en de politiek meer doen om agressie tegen NS-medewerkers tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat het personeel van de NS vorig jaar vaker slachtoffer is geweest van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022.