ProRail gaat ‘flitscamera’s’ plaatsen bij overwegen

In samenwerking met het Openbaar Ministerie is spoorbeheerder ProRail gestart met de voorbereidingen om ‘flitscamera’s’ te plaatsen bij spoorwegovergangen. Nog te vaak rijden automobilisten een spoorwegovergang over als dat eigenlijk niet meer kan. Met de nieuwe maatregel kunnen weggebruikers daarom straks rekenen op een bekeuring. Dit meldt ProRail.

ProRail heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de gemeente Hilversum vanaf 2018 een proef gedaan met een soortgelijke camera op twee overwegen. Na een flinke hoeveelheid boetes in de beginfase hielden weggebruikers zich steeds beter aan de verkeersregels. Met als resultaat dat er in 2020 maar liefst 50 procent minder roodlichtpassages waren en de veiligheid op deze twee overwegen een heel stuk werd verbeterd.

39 overwegen in 22 gemeenten

De camera’s bij overwegen komen in eerste instantie te hangen in 22 gemeenten met spoorwegovergangen waar verkeersregels relatief vaak worden overtreden door overstekend verkeer en het risico groter is op (bijna) aanrijdingen. Hiervoor heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat budget beschikbaar gesteld. De voorbereiding voor de aanbesteding van het project is inmiddels gestart.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail