Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OV-organisaties: woningbouw moet gepaard gaan met investeringen in het ov

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De grote woningbouwopgave waar Nederland voor staat kan niet zonder investeringen in het openbaar vervoer. Ov-bedrijven als spoorbedrijf NS en stadsvervoerders GVB, HTM en RET steunen het omvangrijke plan voor de bouw van meer woningen waar het Forum voor Stedelijke Vernieuwing mee kwam, maar benadrukken daarbij ook de noodzaak van ov-investeringen.

Ook de Mobiliteitsalliantie met daarin bijvoorbeeld de ANWB, Bouwend Nederland, de Fietsersbond en Schiphol pleiten voor investeringen in mobiliteit. De organisaties zetten daarbij in op het spreiden van reizigersstromen, het vergroten van de verkeersveiligheid en grootschalige investeringen in infrastructuur.

NS-topvrouw: nieuwe woning moet goed bereikbaar zijn

Tegen 2040 moeten er bijna een half miljoen woningen zijn gebouwd. Met het plan van het forum, een publiek-private samenwerking voor alle organisaties die zich inzetten bij de vernieuwing van stadscentra, is een investering van 142 miljard euro gemoeid. Daarvan is zo'n 109 miljard euro al zo goed als rond. Het gaat om grootschalige woningbouw op een veertiental plekken in Nederland, met name in de Randstad, maar ook nabij Groningen, Zwolle, Nijmegen en een aantal Brabantse steden. Volgens NS-baas Marjan Rintel zal echter niemand een woning kopen als je er niet fatsoenlijk kan komen. Ook voor het halen van de klimaatdoelen is inzet op openbaar vervoer volgens haar van cruciaal belang. "Wie honderdduizenden woningen bouwt, doet maar de helft van het werk als je niet investeert in mobiliteit", zegt ze.

14 miljard euro tekort 

Volgens demissionair minister Kajsa Ollongren van Wonen komt de bouw van honderdduizenden woningen de komende jaren evengoed in het geding als het Rijk niet bijspringt met 20 miljard euro aan investeringen, zo schreef ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Of het Rijk de knip trekt om te zorgen dat de woningen worden gebouwd is aan een volgend kabinet. Eerder bleek al uit onderzoek dat provincies en gemeenten bijna 14 miljard euro tekort komen om de komende jaren voldoende te bouwen.

Door: ANP

23 april '24 (16:00)

Alleen op vier grootste stations kan nog gepind worden

Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

23 april '24 (14:15)

Verkoop van Duitse NS-dochteronderneming Abellio

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

23 april '24 ( 9:00)

Rover ontvangt 120 klachten over nieuwe samenreiskorting NS

Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

23 april '24 ( 7:16)

Aangepaste dienstregeling rond Amsterdam Centraal in meivakantie

Spoorwegbeheerder ProRail voert van maandag 29 april tot en met zaterdag 4 mei 2024 werkzaamheden uit aan enkele spoorbruggen en sporen op en nabij station Amsterdam Centraal en op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA. Hierdoor kunnen daar in deze periode minder treinen rijden. Dat meldt NS.

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.

18 april '24 (13:45)

ProRail: ook in 2024 veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

18 april '24 (11:30)

Extra NS-treinen op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

17 april '24 (12:00)

Qbuzz zet treinen, trams en bussen 3 minuten stil na mishandeling conductrice NS

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

15 april '24 (15:45)

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.