Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met start Nightjet is er weer dagelijkse slaaptrein naar het buitenland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland is weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen, na een periode van meer dan vier jaar zonder reguliere internationale slaapverbindingen over het spoor. Er rijdt voortaan dagelijks een nachttrein van Amsterdam, via Utrecht en Arnhem naar München, Innsbruck en Wenen. De eerste zogeheten Nightjet uit Oostenrijk rolt naar verwachting dinsdagochtend om 10.43 uur station Amsterdam Centraal binnen.

Deze wordt onthaald door NS-topvrouw Marjan Rintel en demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). Aan boord zit onder meer de Oostenrijkse minister van Klimaat en Mobiliteit Leonore Gewessler. De NS benadrukt dat de nachttrein een klimaatvriendelijke manier is om internationaal op reis te gaan. Het gaat om luxe rijtuigen waarbij reizigers ook kunnen kiezen voor privéslaapkamers met badkamer. In totaal kunnen er 500 passagiers mee.

CityNightLine

Toen de oude CityNightLine-treinen vanuit Nederland eind 2016 werden gestaakt, werd hiervan niet meer zoveel gebruikgemaakt. Reizigers kozen steeds vaker voor hogesnelheidstreinen overdag of voor het vliegtuig. Dat de spoorwegen nu toch weer met een nachttrein komen heeft te maken met het streven naar vergroening. Ook de komende jaren zijn lange treinreizen door Europa waarschijnlijk nog niet populair genoeg om de kosten ervan te kunnen dekken met de ticketverkoop. Voorlopig blijven veel nachttreinen in Europa dan ook afhankelijk van subsidie.

Recent was er nog juridisch gesteggel rond de nieuwe trein. Onder meer FlixBus heeft bezwaar gemaakt over de miljoenensubsidie die de NS hiervoor van de Nederlandse overheid heeft gekregen. De klagende partijen waren ook wel geïnteresseerd in de concessie en voelen zich gepasseerd. De bezwaarprocedure staat de komst van de trein niet in de weg. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vond het niet nodig om de subsidietoekenning per direct te schorsen.

Coronamaatregelen 

De Nightjet zou aanvankelijk eind vorig jaar al gaan rijden, maar vanwege de coronapandemie werd dat uitgesteld. Zodra de coronamaatregelen dit mogelijk en logisch maken, zou de dienst alsnog van start gaan. Volgens de NS is dat moment nu aangebroken. De Nederlandse overheid hanteert voor Duitsland en Oostenrijk nog wel een 'oranje' reisadvies, wat wil zeggen dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Wie met de nachttrein mee wil, doet er dus verstandig aan even te kijken op de website van de overheid, bijvoorbeeld voor de regels rond thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland.

Door: ANP

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.

15 februari '24 (17:30)

Tweede Kamer schuift met tientallen miljoenen voor drie infrastructuurprojecten

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

15 februari '24 (14:00)

Geweld tegen NS-personeel: vakbonden willen meer maatregelen

Vakbonden FNV en CNV willen dat de NS en de politiek meer doen om agressie tegen NS-medewerkers tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat het personeel van de NS vorig jaar vaker slachtoffer is geweest van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022.