Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ProRail wil miljarden voor meer en beter spoor

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Spoorbeheerder ProRail zegt veel geld nodig te hebben om het spoor te verbeteren en Nederland daarmee ook in de toekomst bereikbaar te houden. In een brief aan informateur Mariëtte Hamer worden miljarden tot tientallen miljarden euro's extra voor het spoor gevraagd, laat ProRail-baas John Voppen aan het AD weten. Dat geld is onder meer nodig voor nieuwe stations, nieuwe verbindingen en voor innovaties om de capaciteit op het spoor te verhogen.

Nederland heeft de ambitie om fors meer woningen te bouwen om de woningnood tegen te gaan. "Dat kan alleen met meer en beter spoor: Met goede ov-verbindingen hoef je die woningen niet enkel rond de grote steden neer te zetten, maar kun je dat ook in het noorden en het oosten van het land doen", zegt Voppen in de krant.

"Ons railnetwerk is het drukst bereden spoor van Europa met iedere werkdag 1,4 miljoen ritten", aldus de ProRail-baas. Het spoor loopt volgens hem ondanks corona tegen grenzen aan. En in prognoses wordt gesteld dat het treinverkeer de komende twintig jaar met 30-40 procent groeit. Dat betekent volgens Voppen dat er fors moet worden geïnvesteerd.

"De afgelopen twintig jaar hebben we de grootste stations al aangepakt - van Rotterdam CS tot Den Haag, Utrecht, Breda en Arnhem - nu gaat het om stations door heel Nederland", zegt Voppen in de krant. Zo onderzoekt ProRail op de lijn Dordrecht-Rotterdam-Den Haag-Leiden de haalbaarheid van een station Dordrecht Leerpark, Dordrecht Amstelwijck, Rotterdam Van Nelle, Schiedam Kethel en Rijswijk Buiten. Daarnaast moeten er tientallen stations worden opgeknapt en moet de capaciteit op het spoor verder omhoog. "We willen bijvoorbeeld investeren in automatisch bestuurde treinen, zodat we het spoor nóg intensiever kunnen gebruiken."

Door: ANP

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.

15 februari '24 (17:30)

Tweede Kamer schuift met tientallen miljoenen voor drie infrastructuurprojecten

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

15 februari '24 (14:00)

Geweld tegen NS-personeel: vakbonden willen meer maatregelen

Vakbonden FNV en CNV willen dat de NS en de politiek meer doen om agressie tegen NS-medewerkers tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat het personeel van de NS vorig jaar vaker slachtoffer is geweest van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022.