NS zet treinen stil op 4 mei, ook luchtverkeer neemt maatregelen

Tijdens de Nationale Dodenherdenking dinsdag zet de NS om 20.00 uur alle treinen twee minuten stil. Ook het luchtverkeer neemt maatregelen rondom het herdenkingsmoment. Rijkswaterstaat vraagt automobilisten niet op de vluchtstrook te herdenken, maar tijdig een parkeerplaats langs de weg te zoeken.

De NS wil "reizigers en collega’s de gelegenheid geven om op 4 mei de slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog". Normaal gesproken zijn op 4 mei op verschillende stations herdenkingen, maar dat is nu - net als vorig jaar - niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Op de stations wordt wel twee minuten stilte gehouden. De jaarlijkse ceremonie bij het Utrechtse Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel, ter nagedachtenis aan de 477 omgekomen spoorwegmedewerkers, gaat ook niet door. De NS zegt wel kransen te plaatsen bij het monument.

Beperkingen in het luchtruim

Tussen 19.50 tot 20.03 uur dinsdagavond starten er vanaf geen enkele luchthaven in Nederland vliegtuigen en taxiën er geen toestellen tussen 20.00 en 20.03 uur. Vliegtuigen die onderweg zijn naar Schiphol of een andere Nederlandse luchthaven en willen landen, moeten hun landingsprocedures op dat tijdstip even opschorten, meldt Luchtverkeersleiding Nederland.

Verder zijn er beperkingen in het luchtruim boven de diverse herdenkingen in het land. Tussen 18.55 en 21.30 uur mogen daar geen vliegtuigen laag overvliegen.

Door: ANP