Treinverkeer in actievrije regio's goed opgestart

Het treinverkeer in de regio’s waar leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail geen actie voeren, is woensdagochtend goed opgestart. "Het loopt naar behoren daar", zegt een woordvoerder van de NS. Volgens haar is het op de stations rustig. "We hebben het gevoel dat de boodschap wel goed voor het voetlicht is gekomen."

Rond Utrecht, Amsterdam en Alkmaar reden woensdag tussen 06.00 tot 08.00 uur geen treinen. Leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail voerden actie voor een betere cao.

De NS vindt de gevolgen van de actie vervelend voor de reizigers. "We zullen proberen in de regio’s waar actie wordt gevoerd, de dienstregeling straks zo snel mogelijk weer op te starten." Dat gebeurt tussen 08.00 en 08.30 uur. De woordvoerder adviseert treinreizigers tot 10.00 uur de reisplanner goed in de gaten te houden. "Het kan zijn dat treinen niet direct weer rijden." Verwacht wordt dat vanaf 10.00 uur de treinen weer volgens dienstregeling rijden.

24-uursstaking

Hoeveel treinreizigers precies worden getroffen door de actie, is niet duidelijk. "Maar Utrecht-Amsterdam is wel een hele drukke regio."

De acties zijn aangekondigd voor woensdag tot en met zaterdag op verschillende plekken in het land. Donderdag wordt er actie gevoerd in de regio's Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en vrijdag in de regio's Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Voor zaterdag heeft FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur.

Ultimatum FNV

ProRail verwierp na maanden van onderhandelen een ultimatum van FNV. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.

Door: ANP