Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Spoor tussen Scheemda en Winschoten wordt verdubbeld voor Wunderline

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De provincie Groningen heeft plannen om het spoortraject tussen Scheemda en Winschoten te verdubbelen. Deze spoorverdubbeling is nodig voor de komst van de Wunderline, de toekomstige snelle treinverbinding tussen Groningen en Bremen. Het extra spoor moet eind 2024 klaar zijn.
De voorbereidingen van de spoorverdubbeling tussen Scheemda en Winschoten zijn begonnen. De komende tijd worden gesprekken met omwonenden gevoerd, het ontwerp verder uitgewerkt en volgt er onderzoek naar de milieueffecten van de spoorverdubbeling. 
 

Dubbelspoor

 
Het plan is om tussen Scheemda en Winschoten aan de noordzijde (tussen station Scheemda en de Sint-Vitusholt in Winschoten) een extra spoor aan te leggen over een lengte van 4,3 kilometer. Met een extra spoor kunnen tegemoetkomende treinen elkaar straks rijdend passeren, ten oosten van Scheemda. Door de geplande spoorverdubbeling, nieuwe hoge snelheidswissels en aanpassingen aan de seinen sluiten de Nederlandse en Duitse treinen in 2025 goed op elkaar aan. Een goede treinverbinding tussen Nederland en Duitsland heeft een positief effect op de sociaaleconomische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio's in beide landen. Vanaf 2025 is de treinreis tussen Groningen via Oldambt en Bremen sneller en comfortabeler. 
 

Bewonersbijeenkomst

 
De provincie, gemeente Oldambt en ProRail willen de inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden tijdens de voorbereiding van de aanleg van het spoor informeren en de mogelijkheid bieden om hun wensen en ideeën over het project kenbaar te maken. Hiervoor wordt op 27 mei een online bewonersbijeenkomst georganiseerd. Daarnaast is er de mogelijkheid om van 10 tot en met 18 juni 2021 te reageren op het voornemen en het ontwerp om tussen Scheemda en Winschoten een spoorverdubbeling aan te leggen. 
 

Wunderline

 
Het aanleggen van ruim 4 kilometer dubbelspoor is ook de eerste stap van de Wunderline, de snelle spoorverbinding tussen Groningen-Bremen. De provincie, Land Nedersaksen en de stad Bremen werken samen aan de sociaaleconomische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio's in Nederland en Duitsland. Goed openbaar vervoer is daarbij essentieel. Vanaf 2025 is de treinreis van Groningen naar Oldambt en Bremen sneller en comfortabeler.
 
De provincie Groningen voert het project uit met de gemeente Oldambt en ProRail
Meer informatie is ook te vinden via de website van de provincie Groningen.
 
Door: Nationale Transportgids
 

 

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.

15 februari '24 (17:30)

Tweede Kamer schuift met tientallen miljoenen voor drie infrastructuurprojecten

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

15 februari '24 (14:00)

Geweld tegen NS-personeel: vakbonden willen meer maatregelen

Vakbonden FNV en CNV willen dat de NS en de politiek meer doen om agressie tegen NS-medewerkers tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat het personeel van de NS vorig jaar vaker slachtoffer is geweest van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022.