ProRail start 'innovatiepartnerschap' voor snellere aanpak ERTMS

Spoorbeheerder ProRail gaat een 'innovatiepartnerschap' aan met twaalf bedrijven om de invoering van  het treinbeveiligingssysteem  ERTMS een boost te geven. Dat is op de tweede dag van de RailTech Europe Live bekendgemaakt. In juli 2020 introduceerde ProRail ASAP: Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. Daarin werden bedrijven gevraagd om slimme ideeën te bedenken om zo de invoering vanERTMS te versnellen. Dit meldt ProRail.

Het gaat om partnerschappen met de volgende bedrijven: Rail Connected, Heijmans Infra, Allinq Group, BAM Infra Rail, VRS Railway Industry, Tizzin, Movares, GeoNext, VolkerRail, Strukton Rail, Pilz en Delta Pi. 

Wat is ERTMS?

ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System, de Europese standaard voor treinbeveiliging. Het systeem wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor. Daarmee maakt de spoorsector de stap van een analoog naar een digitaal spoor. Het maakt grensoverschrijdend treinverkeer veel makkelijker.

Het beveiligingssysteem moet volgens ProRail over tien jaar op de drukst bereden stukken spoor in Nederland zijn gebouwd. Daarna volgt de rest van Nederland.

Door: Nationale Transportgids

Lees meer: ProRail: met nieuwe software kunnen er 2000 extra treinen op het spoor rijden