VolkerRail aan de slag met Spoorboog Hoogeveen

Een betere overstap voor reizigers in Groningen en Zwolle, dat is straks mogelijk door aanpassingen aan het spoor bij station Hoogeveen. ProRail heeft na een aanbesteding VolkerRail geselecteerd om de werkzaamheden uit te voeren. Dit meldt ProRail.

In de huidige situatie remmen treinen in de boog (bocht) bij Hoogeveen af tot 80 kilometer per uur. Door aanpassing van het spoor aan weerzijden van het station kunnen treinen in de toekomst op snelheid blijven rijden. Hierdoor kan de dienstregeling van de treinen aangepast worden en verbetert de overstap van reizigers in Groningen en Zwolle.

Planning werkzaamheden

De komende tijd bereidt VolkerRail de werkzaamheden voor. Naar verwachting start het werk buiten na de zomer. In december 2022 is het af. In maart 2022 rijden één weekend geen treinen vanwege de werkzaamheden. Van 7 tot en met 22 mei 2022 vindt er een langere periode werk plaats waardoor geen treinverkeer mogelijk is. Er rijden dan bussen in plaats van treinen. Omwonenden ontvangen rond de zomer nadere informatie over de planning en uitvoering van de werkzaamheden.

Spoorplan Noord-Nederland

De aanpassingen bij Hoogeveen maken deel uit van het spoorplan Noord-Nederland. Spoorplan Noord-Nederland is een ‘deltaplan’ voor het spoor in het Noorden. Waarbij het aantal reismogelijkheden met de trein flink toeneemt door betere verbindingen naar de knooppunten Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Op deze drie knooppunten zorgt ProRail voor goede aansluitingen op de regionale lijnen. En dat maakt dat het hele netwerk verbetert: meer treinen, meer overstapmogelijkheden en betere aansluitingen. Hierdoor wordt het Noorden beter bereikbaar.

Door: Nationale Transportgids