NS: Iedereen een zitplaats, maar wel vaker naast elkaar zitten

Mensen die reizen met de trein moeten er volgens NS rekening mee houden dat het weer drukker wordt in de trein naarmate Nederland uit de lockdown komt. Hoewel het uitgangspunt is dat er voor elke reiziger een zitplaats is, zullen reizigers wel steeds vaker naast elkaar zitten. “Dat zal weer even wennen zijn”, zegt Tjalling Smit die verantwoordelijk is voor de dienstregeling bij het vervoersbedrijf. Dit meldt NS.

 

“Er is geen enkele dienstregeling denkbaar waarbij reizigers niet naast elkaar hoeven te zitten, zelfs niet als we al onze treinen inzetten en op maximale lengte rijden”, aldus Smit. “Naarmate meer mensen op pad gaan, zal het weer drukker worden in de trein. En de reiziger ervaren dat nu anders dan voor corona. Voor de crisis vonden reizigers een trein druk als die voor 90 procent bezet was, nu ligt dat percentage al rond de 40 procent.”

Zitplaats

“We staan door de coronacrisis voor een enorme financiële uitdaging als NS en er is nog veel onzekerheid over verdere steun van de overheid. Reizigersaantallen zijn op dit moment zo laag dat het logisch en verantwoord is dat sommige treinen korter zijn dan voorheen. Op deze manier heeft iedereen een zitplaats, blijft Nederland bereikbaar en blijft de trein betaalbaar.” Smit geeft aan dat de reizigersaantallen altijd het uitgangspunt blijven van de dienstregeling en niet de financiële situatie. “Zo houden we er al rekening mee dat we na de zomer langere treinen moeten rijden om iedereen een zitplaats te geven.”

NS benadrukt dat reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, zich vooraf kunnen aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS