ProRail en NS ontvangen Rookvrije Generatie Award

Michael Rutgers, directeur van het Longfonds en voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, heeft een Rookvrije Generatie Award uitgereikt aan ProRail en NS. De award werd in ontvangst genomen door Karlien Kleissen (ProRail) en Frank Smits (NS). Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Dit meldt De Rookvrije Generatie.

ProRail en NS zijn volgens het Longfonds stapsgewijs te werk gegaan om alle stations rookvrij te maken. Eerst werd een ingangsdatum bepaald voor rookvrije stations en het informeren van onder andere stationswinkels, gemeenten en belangenverenigingen.

In april van vorig jaar stopte NS met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. NS sluit geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen, ook in de AH to go’s op de stations wordt geen tabak meer verkocht. Als laatste heeft ProRail alle rookzones verwijderd: circa 330 rookpalen, 120 asbaktegels en 200 bewegwijzeringsborden.

Rookvrij opgroeien

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt.

Door: Nationale Transportgids