Aanemer BAM plaatst geluidsabsorberende panelen langs HSL

In de nacht van 15 op 16 maart is langs de Hogesnelheidslijn (HSL) in Lansingerland het eerste geluidsabsorberende paneel in het bestaande geluidscherm geplaatst. Aannemer BAM vervangt er de huidige glazen geluidschermen door schermen die geluid absorberen. Dit is ook het eerste geluidsabsorberende paneel langs de gehele HSL. Dit meldt ProRail.

 

Sinds de komst van de HSL ervaren omwonenden veel last van het treinverkeer op het traject. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat kondigde al in 2015 bovenwettelijke maatregelen aan op acht plekken langs de hele HSL, waaronder in Lansingerland. ProRail is daarom extra blij dat nu eindelijk het eerste paneel geplaatst kan worden.

Het uithalen van de glazen panelen en het terugplaatsen de geluidsabsorberende panelen gebeurt opeenvolgend. Eerst wordt het glazen paneel eruit gehaald en later wordt het absorberende paneel teruggeplaatst. Hier zit een aantal weken tussen (maximaal acht). Omwonenden ondervinden gedurende een aantal weken extra hinder van de werkzaamheden en het treinverkeer. De verwachting is dat het geluidsoverlast van het treinverkeer zal afnemen als de nieuwe panelen zijn geplaatst.

Nieuw te bouwen schermen

Sinds december 2020 is BAM begonnen met het voorbereiden van de funderingen voor het vier meter hoge, nieuwe scherm  aan de westzijde van de HSL in Lansingerland. Verwachting is dat dit scherm deze zomer wordt geplaatst. De aanleg van het nieuw te bouwen scherm aan de westzijde tussen het Offenbachplantsoen en 300 meter voorbij de Anthuriumweg moet nog worden gepland. Zodra dit bekend is zullen omwonenden hierover geïnformeerd worden.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail