Aanzienlijk drukker op stations op derde dag verkiezingen

Het is aanzienlijk drukker op de treinstations op de derde dag van de Tweede Kamerverkiezingen dan afgelopen maandag en dinsdag. Volgens een woordvoerder van de NS is het "behoorlijk druk" op Utrecht Centraal en "loopt het onder meer op Amsterdam Centraal en station Nijmegen lekker door". Binnen twee uur hebben enkele honderden mensen al hun stem uitgebracht.

Op de eerste twee dagen van de verkiezingen liep het nog niet echt storm in deze stemlokalen. Toen werden er op bijvoorbeeld Utrecht Centraal rond de 150 stemmen per dag uitgebracht. De teller staat daar nu intussen op zeker 250 stemmers. Het stembureau op Amsterdam Centraal heeft al minimaal 100 kiezers ontvangen. Volgens de woordvoerder worden de coronamaatregelen goed gevolgd.

Dit jaar zijn de mogelijkheden om te stemmen uitgesmeerd over drie dagen. Maandag en dinsdag konden kwetsbaren en mensen uit een risicogroep in relatieve rust tot 21.00 uur terecht op de zes daarvoor aangewezen stemlokalen: Utrecht Centraal, Bilthoven, Den Bosch, Hilversum, Leiden Centraal en Schiedam Centrum.

Onderweg stemmen

Op woensdag zijn ook de overige stemlocaties op stations open. Het gaat in totaal om veertig stations. Het stembureau op station Nijmegen opende als eerste om 05.15 uur. Daarna gingen ook station Meppel en Zwijndrecht vanaf 05.30 uur open. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Met de stationsstembureaus willen NS, ProRail en gemeenten het voor noodzakelijke reizigers zo makkelijk mogelijk maken om onderweg te stemmen.

Door: ANP