Super drone maakt digitale versie van station Utrecht Centraal

NS heeft technologiebedrijf Aeroscan in de arm genomen om een digitale tweeling van station Utrecht Centraal te maken. Hiervoor gebruiken ze een unieke, hypermoderne drone van bijna twee meter. De komende dagen maakt Sarah, zoals dit type drone heet, vluchten om het station van buiten volledig in kaart te brengen. NS gaat het uiteindelijke 3d-model gebruiken voor verbeteringen aan het station en voor gemakkelijker en veiliger onderhoud. Dit meldt NS.

Voor de inspectie van het station zet NS sinds een paar jaar drones in. Met deze techniek wordt het steeds makkelijker om het onderhoud, stationsmanagement of schoonmaak op het station in te zetten op het moment dat het nodig is en op de juiste plek.

Stations en andere gebouwen worden periodiek geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Door de inzet van drones zijn er minder vaak hoogwerkers en steigers nodig. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.

Piloten bij NS

NS heeft ondertussen al drie drone-piloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van “3D mapping”, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS breidt dit nu verder uit met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS