Regionale omroepen: Door coronacrisis komst Lelylijn op de lange baan

Uit onderzoek van Omrop Fryslân, RTV Drenthe en RTV Noord blijkt dat de financiële gevolgen van de coronacrisis en het gebrek aan eenheid in het noorden de komst van de Lelylijn vermoeilijken. De financiering van de treinverbinding tussen Groningen en Lelystad wordt heel lastig. Dit meldt de NOS.

Volgens het onderzoek van de omroepen is de kans klein dat een nieuw kabinet vijf tot tien miljard uittrekt voor de snelle treinverbinding. Hoewel de Lelylijn vermeld staat in het verkiezingsprogramma van negen partijen, is dat geen garantie dat de spoorlijn er ook daadwerkelijk komt.

Tijdens het Noordelijke Lijsttrekkersdebat gaf CDA-prominent Pieter Omtzigt  al een waarschuwing. "Ik zie dat er een heleboel politieke partijen zijn die niets liever doen dan zoveel mogelijk beloven, terwijl we ons in de diepste economische crisis bevinden. In alle eerlijkheid: het zit er op dit moment niet altijd in."

Anderhalf uur

Mocht de Lelylijn er komen dan kan die de reistijd per trein tussen Groningen en de luchthaven Schiphol terugbrengen naar 1 uur en 30 minuten. Nu duurt zo'n reis nog 2 uur en 5 minuten. De spoorlijn zou gaan lopen via Drachten, Heerenveen en Emmeloord.

Door: Nationale Transportgids