NS plaats nieuwe piano op station Eindhoven, oude naar Spoorwegmuseum

Eindhoven Centraal heeft een nieuwe stationspiano. Na de rellen en vernielingen afgelopen zondag was het station flink beschadigd. Ook de piano in de stationshal moest het ontgelden. NS ontving veel berichten uit Eindhoven van mensen die een nieuwe piano aanboden. Een van deze initiatieven voor een nieuwe piano kwam van ondernemers uit Eindhoven. NS omarmt dit initiatief en heeft een piano geplaatst. De oude piano gaat naar het Spoorwegmuseum. Dit meldt NS.

"Het station is een prominent onderdeel van de stad en als NS voelen we ons dan ook verbonden met Eindhoven", zegt stationsmanager Roberto Kolsters. "We vinden het hartverwarmend dat er zoveel reacties kwamen naar aanleiding van de vernielde piano. Daar danken we iedereen hartelijk voor. De boodschap is duidelijk: de echte Eindhovenaar vindt dit verschrikkelijk, want Eindhoven verbindt."

Veerkracht van de stad

Joep de Groot van Rotary Eindhoven-Soeterbeek kwam snel in actie. "Afgelopen zondag werd onze stad getroffen door extreem gewelddadige rellen, iets wat totaal niet past bij Eindhoven. Een van de tragische dieptepunten, mede door de symbolische waarde, was het slopen van de piano in de stationshal, het instrument waar dagelijks mensen plezier aan beleven. Dit is niet ons Eindhoven. Het terugplaatsen van deze piano staat symbool voor de veerkracht van de stad en zijn inwoners en vooral voor het feit dat het positieve altijd sterker is dan het negatieve."

Spoorwegmuseum

De oude piano gaat naar het Spoorwegmuseum. "Als we later terugkijken op de coronatijd dan zullen we wellicht ook denken aan de rellen en vernielingen. Deze piano herinnert daaraan, maar staat ook symbool voor de hoop. Daarom willen wij die graag aan de collectie toevoegen", aldus Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties.

Door: Nationale Transportgids
Foto: Arno Leblanc