Trein- en wegverkeer kampt met hinder door harde wind

De NS moet vanwege de harde wind een deel van de treinenloop tussen Rotterdam en Roosendaal schrappen, meldt het vervoerbedrijf op Twitter. Ook op de weg kan de harde wind voor problemen zorgen.

Tot donderdagmiddag 14.00 uur rijden er geen hogesnelheidstreinen (HSL) tussen Rotterdam Centraal en Breda. Verder rijden er tot die tijd ook minder sprinters op het traject tussen Dordrecht en Roosendaal, reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd.

Op de weg kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door afgewaaide takken, waarschuwt Rijkswaterstaat, en de ANWB zegt dat rijden met een aanhanger of een lege vrachtwagen lastig kan zijn.

Zware windstoten

Het KNMI geeft donderdag voor het hele land code geel met in de kustprovincies een harde en aan de kust stormachtige wind, mogelijk storm met kracht 8 of 9 Beaufort. In de kustgebieden komen daarbij zware windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur voor, dieper landinwaarts rond 80 kilometer per uur.

Storm Christoph trekt donderdagochtend vroeg langs de Nederlandse westkust en veroorzaakt zeer zware windstoten. De zwaarste windstoot tot nu toe was 127 kilometer per uur en werd gemeten in IJmuiden. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad werd 121 kilometer per uur gemeten, meldt Weeronline.

Stormschade

Regionale media in heel het land melden stormschade. In Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Overijssel waaiden bomen om waardoor in sommige gevallen wegen versperd werden. In de Gelderse steden Arnhem en Nijmegen vielen bomen op auto's, die aanzienlijke schade opliepen.

De Duitse spoorwegen melden dat er een omgewaaide boom is terechtgekomen op de bovenleiding tussen Oberhausen en Emmerich, dicht bij de Nederlandse grens. De ICE-trein tussen Frankfurt, Keulen en Amsterdam moet daardoor worden omgeleid en dat leidt tot vertraging. De trein stopt onder meer niet in Arnhem, aldus Deutsche Bahn.

Door: ANP