Utrechts Intercitystation stap dichterbij na voordracht Groeifonds

Een nieuw intercitystation en twee nieuwe lightraillijnen voor Utrecht en de regio zijn een stap dichterbij. De Utrechtse aanvraag voor het Nationaal Groeifonds is officieel voorgedragen bij de beoordelingscommissie. Het Rijk ziet de bereikbaarheid en verstedelijkingsopgave van de regio Utrecht als topprioriteit. Dit meldt de provincie Utrecht.

Provincie Utrecht, gemeente Utrecht en regiogemeenten zijn blij met de voordracht aan de beoordelingscommissie. Gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit): “Samen met Rijk en regio hebben we de schouders gezet onder dit plan en de gezamenlijke opgaven. Ik ben heel blij met deze goede samenwerking. Het feit dat de ministers ons nu voordragen, bevestigt dat we een goed plan hebben uitgewerkt.”

OV-ring 

“Dit is de beste investering die Nederland kan doen in gezonde mobiliteit”, zegt wethouder van gemeente Utrecht Lot van Hooijdonk. “De OV-ring Utrecht maakt de bouw van 60.000 woningen en de komst van 50.000 banen mogelijk. Die moeten vooral komen rond deze OV-ring, zodat wonen, werken en voorzieningen samenkomen. Die nabijheid zorgt ervoor dat mensen minder hoeven reizen.”

Stichting Utrecht Science Park ondersteunt de aanvraag samen met vijftien grotere partners op en rondom het USP, dat 27.000 werknemers en ruim 50.000 studenten telt. “Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland en heeft een internationaal gezien unieke kennisconcentratie”, zegt Jan Henk van der Velden, directeur van Stichting USP. “Met deze investering in bereikbaarheid, kunnen we deze enorme potentie verder benutten. Daarmee dragen de bedrijven en instellingen op het USP bij aan een gezonder en duurzamer leven en geven zij een grote impuls aan de kenniseconomie.”

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds wil het kabinet meebetalen aan projecten die van nationaal belang zijn op het gebied van kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In de aanvraag voor de regio Utrecht moet het nieuwe intercitystation Lunetten-Koningsweg Utrecht Centraal ontlasten. Twee nieuwe lightraillijnen (sneltram) verbinden de stad met omliggende gemeenten. De Merwedelijn loopt tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein, de Waterlinielijn verbindt Utrecht met Zeist.

Door: Nationale Transportgids