Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Utrechts Intercitystation stap dichterbij na voordracht Groeifonds

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Een nieuw intercitystation en twee nieuwe lightraillijnen voor Utrecht en de regio zijn een stap dichterbij. De Utrechtse aanvraag voor het Nationaal Groeifonds is officieel voorgedragen bij de beoordelingscommissie. Het Rijk ziet de bereikbaarheid en verstedelijkingsopgave van de regio Utrecht als topprioriteit. Dit meldt de provincie Utrecht.

Provincie Utrecht, gemeente Utrecht en regiogemeenten zijn blij met de voordracht aan de beoordelingscommissie. Gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit): “Samen met Rijk en regio hebben we de schouders gezet onder dit plan en de gezamenlijke opgaven. Ik ben heel blij met deze goede samenwerking. Het feit dat de ministers ons nu voordragen, bevestigt dat we een goed plan hebben uitgewerkt.”

OV-ring 

“Dit is de beste investering die Nederland kan doen in gezonde mobiliteit”, zegt wethouder van gemeente Utrecht Lot van Hooijdonk. “De OV-ring Utrecht maakt de bouw van 60.000 woningen en de komst van 50.000 banen mogelijk. Die moeten vooral komen rond deze OV-ring, zodat wonen, werken en voorzieningen samenkomen. Die nabijheid zorgt ervoor dat mensen minder hoeven reizen.”

Stichting Utrecht Science Park ondersteunt de aanvraag samen met vijftien grotere partners op en rondom het USP, dat 27.000 werknemers en ruim 50.000 studenten telt. “Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland en heeft een internationaal gezien unieke kennisconcentratie”, zegt Jan Henk van der Velden, directeur van Stichting USP. “Met deze investering in bereikbaarheid, kunnen we deze enorme potentie verder benutten. Daarmee dragen de bedrijven en instellingen op het USP bij aan een gezonder en duurzamer leven en geven zij een grote impuls aan de kenniseconomie.”

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds wil het kabinet meebetalen aan projecten die van nationaal belang zijn op het gebied van kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In de aanvraag voor de regio Utrecht moet het nieuwe intercitystation Lunetten-Koningsweg Utrecht Centraal ontlasten. Twee nieuwe lightraillijnen (sneltram) verbinden de stad met omliggende gemeenten. De Merwedelijn loopt tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein, de Waterlinielijn verbindt Utrecht met Zeist.

Door: Nationale Transportgids

17 mei '24 ( 8:48)

Gelderse OV-feestfiets onthuld op station Zutphen

Het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets werd woensdag 15 mei 2024 op station Zutphen gevierd met de onthulling van de Gelderse OV-feestfiets. Op deze fiets zijn Radio Kootwijk, Slot Loevestein en een edelhert van de Veluwe afgebeeld. Dat meldt NS.

15 mei '24 (15:15)

15-jarige jongen aangehouden voor steekincident tram Rotterdam

Een 15-jarige jongen uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij het steekincident van afgelopen zondag in een tram in de Maasstad. De verdachte werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden nadat hij zichzelf had gemeld op een politiebureau, meldt de politie woensdag.

15 mei '24 (10:15)

Onderzoeksraad voor Veiligheid: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport over het treinongeval bij Voorschoten van april vorig jaar.

14 mei '24 ( 6:00)

CBS: verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor'

Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

10 mei '24 (14:50)

Deel perronkap station Nijmegen komende maand verwijderd

De 130 jaar oude monumentale perronkappen op station Nijmegen zullen worden gerestaureerd en gerenoveerd. Een jarenlange klus. In juni wordt een deel van de perronkap boven perron 1b en 35 verwijderd. Deze maand al start de aannemer met werkzaamheden op de perrons. Dat meldt ProRail.

07 mei '24 (15:00)

Man die in Arnhem in vuilniswagen terechtkwam is overleden

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beiden een werkstraf van 180 uur opgelegd. Het tweetal ging op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten kregen klappen.

07 mei '24 (11:15)

ProRail wil gebruik chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen

ProRail wil de komende jaren het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen afbouwen, meldt de spoorwegbeheerder dinsdag. Momenteel worden de chemische middelen, voornamelijk glyfosaat, omwille van de veiligheid nog gebruikt op de schouwpaden langs het spoor en in het ballastbed van het spoor, aldus ProRail.

07 mei '24 ( 8:32)

Twee spoorbruggen vernoemd naar omgekomen militairen

Spoorwegbeheerder ProRail heeft twee spoorbruggen vernoemd naar twee militairen die omkwamen tijdens hun dienst. De brug ter hoogte van de Laakboulevard draagt nu de naam van Soldaat der 1e klasse Christian van der Linden. De brug bij de Amsterdamseweg is vernoemd naar Korporaal Cor Strik. Dat meldt ProRail.

30 april '24 (11:30)

Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.

23 april '24 (16:00)

Alleen op vier grootste stations kan nog gepind worden

Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.