ProRail publiceert netverklaring 2022,toegangsovereenkomsten getekend

Spoorbeheerder ProRail heeft afgelopen week de netverklaring voor 2022 gepubliceerd. Hierin staan alle diensten met de tarieven van ProRail. Vervoerders, terminals en spooraannemers hebben deze informatie nodig voor gebruik van het spoor. Vorige week hebben deze klanten de toegangs- en capaciteitsovereenkomsten voor 2021 ondertekend. Daarmee mogen ze komend jaar ‘het spoor op’. Dit meldt ProRail. 

In Nederland maken zo’n vijftig gerechtigden gebruik van het spoor. De Netverklaring is de producten- en dienstencatalogus van ProRail: het omvat het volledige aanbod aan haar klanten met de bijbehorende tarieven. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van treinpaden en opstel- en rangeersporen, afnemen van tractie-energie of de toegang tot informatie- en ICT-diensten. Op basis van de Netverklaring sluit ProRail met alle gerechtigden een toegangs- of capaciteitsovereenkomst. Hierin staat bijvoorbeeld over welk deel van het spoor de vervoerder gaat rijden en welke diensten een vervoerder van ProRail afneemt.

Nieuwe hoofdstructuur Netverklaring

RailNetEurope heeft op Europees niveau de hoofdstructuur van de Netverklaring gewijzigd. Voortaan heeft de Netverklaring zeven in plaats van zes hoofdstukken en is de inhoud anders geordend. Er zijn inhoudelijke wijzigingen in de Operationele Voorwaarden en onder andere de inzet van railwegvoertuigen (Unimog) is toegevoegd. De Operationele Voorwaarden staan nu in het hoofddocument (hoofdzakelijk in het nieuwe hoofdstuk 6 Operatie). Met de wijzigingen sluit ProRail aan bij de Europese standaard.

Time Table Redesign

RailNetEurope en Forum Train Europe werken op Europees niveau aan een herontwerp van het capaciteitsverdelingsproces onder de naam Time Table Redesign (TTR). ProRail is van plan om TTR in 2025 in te voeren en dit heeft impact voor zowel goederen- als reizigersvervoerders. Daarom is uitgebreide informatie over het TTR-programma opgenomen in de Netverklaring 2022. 

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail