Eén van de grootste fietsenstallingen van Nederland geopend in Zwolle

Afgelopen donderdag is ‘Fietsenstalling Stationsplein’ in Zwolle in gebruik genomen. De nieuwe fietsenstalling biedt maar liefst ruimte voor 5.800 fietsen. Daarmee is de stalling één van de grootste bewaakte fietsenstallingen in Nederland. Extra bijzonder is dat deze fietsenstalling niet alleen ruimte biedt aan fietsen, maar ook aan regenwater. Dit meldt de provincie Overijssel.

Met ruimte voor 5.800 fietsen is de fietsenstalling één van de grootste bewaakte stallingen van Nederland. Iedereen die met de fiets via station Zwolle reist, kan vanaf nu de fiets makkelijk, veilig en droog stallen in een lichte en ruime stalling onder het Stationsplein.

Comfortabel, veilig en snel

De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen. In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een krat voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig.

Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is de stalling ook voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De trappen hebben een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Doordat rij-rekken genummerd zijn, kunnen reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden.

Waterberging

De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Deze fietsenstalling is dan ook één van de nieuwste deltawerken van Regio Zwolle.

Door: Nationale Transportgids