Arriva wint MaaS-pilot Groningen Drenthe en zet 'De Reiziger Centraal'

Arriva heeft de aanbesteding gewonnen om in Groningen en Drenthe te starten met de MaaS-pilot ‘De Reiziger Centraal’. Het is de laatste van de zeven landelijke MaaS-pilots geïnitieerd door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Arriva had eind 2019 al de opdracht gekregen voor de MaaS-pilot Limburg “Grenzeloze Mobiliteit”. Dit melden Arriva en de provincie Groningen.

MaaS staat voor ‘Mobility as a Service’. De MaaS-pilot Groningen-Drenthe loopt tot eind 2022. In die tijd wordt de dienst verder ontwikkeld.

De reiziger centraal

Het doel van de MaaS-pilot Groningen Drenthe is dat iedereen met de MaaS-app kan reizen: de reiziger centraal. De bestaande MaaS-app ‘Via-Go by Arriva’ wordt uitgebreid met functionaliteiten om de app toegankelijk te maken voor iedereen, bijvoorbeeld ook voor reizigers in het sociaal domein. Zo kunnen Wmo-reizigers straks de Wmo-taxi plannen, boeken en betalen als onderdeel van hun reis, in combinatie met bijvoorbeeld een bus- of treinrit.

Landelijke MaaS-pilots

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in samenwerking met zeven regio’s zeven MaaS-pilots geïnitieerd. In elke pilot wordt een app ontwikkeld met een andere focus op een beleidsdoel of doelgroep. Elke app kent echter dezelfde uitgangspunten; alle vervoersopties in één app plannen, boeken, betalen en reizen. Van openbaar vervoer tot je eigen fiets en van deelscooter tot taxi. Arriva heeft de opdracht gekregen voor twee van deze zeven MaaS-pilots; “Grenzeloze Mobiliteit” in Limburg en “De Reiziger Centraal” in Groningen Drenthe.

Naar verwachting zijn de specifieke toepassingen voor Groningen en Drenthe over een half jaar beschikbaar, zo meldt de provincie Groningen.

Door: Nationale Transportgids