Vanaf 2025 met de trein van Drenthe naar Duitsland

De nieuwe treinverbinding tussen het Coevorden en het Duitse Bad Bentheim is een stap dichterbij gekomen dankzij een voorlopige reservering van 10 miljoen euro door staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Dit meldt de provincie Drenthe.

Met het aanpassen van het spoor, kunnen reizigers vanuit Emmen straks gemakkelijker over de grens reizen. Voornamelijk forenzen die voor opleiding of werk tussen beide landen heen en weer pendelen en toeristen zullen hier gebruik van gaan maken. De economie en het vestigingsklimaat kunnen hiervan profiteren, maar ook voor uitwisselingen in cultuur enonderwijs is dit positief. Daarnaast komen grote steden als Hannover, Berlijn en  Bremen door de kortere reistijd ‘dichterbij’. Dankzij deze nieuwe verbinding stoppen vanaf 2025 internationale treinen in Coevorden en kunnen reizigers in plaats van vliegen kiezen voor een duurzamer alternatief binnen Europa.

Bestaande verbinding doortrekken

De bestaande reizigerstreinverbinding Rheine-Bad Bentheim-Neuenhaus moet worden doorgetrokken naar Coevorden. Hiervoor wordt ongeveer 30 kilometer bestaand goederenspoor opgewaardeerd naar reizigersvervoer. Via de Vechtdallijn Emmen-Coevorden-Zwolle kan er straks in Coevorden overgestapt worden op de Duitse trein naar Emlichheim, Nordhorn, Bad Bentheim, Rheine en vice versa. De provincie Drenthe investeert 3 miljoen euro. De Duitse samenwerkingspartners beslissen begin 2021 over de investeringen in het Duitse spoor.

Door: Nationale Transportgids