Ov-bedrijven moeten dienstregelingen aanpassen

Nederlandse openbaarvervoerbedrijven moeten volgend jaar hun dienstregelingen aanpassen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs negen ov-bedrijven. Daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis zorgt voor financiële problemen. Ondanks aanpassingen in de dienstregelingen, is het niet de verwachten dat er trajecten verdwijnen. Dit meldt NRC.

Om het hoofd boven water te houden krijgen ov-bedrijven tot juli 2021 door het rijk zo’n 93 procent van de kosten van hun dienstregeling vergoed. Op 1 april moeten n en gemeenten en provincies een transitieplan hebben voor de rest van het jaar. Omdat de compensatie niet kostendekkend is, voorziet de sector per bedrijf grote verliezen, zo meldt de krant.

Bezettingsgraad

Het aantal ov-reizigers liep in het voorjaar flink terug door de toen ingestelde coronamaatregelen. Na de versoepelingen aan het begin van de zomer liep de bezettingsgraad volgens de krant weer op. maar door de gedeeltelijke lockdown die vorige week werd afgekondigd, daalt het aantal reizigers nu weer tot 40 procent.

Door: Nationale Transportgids