Minder overlast door nieuwe spoorbruggen in Zwolle

Over twee nieuwe sporen tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte rijden sinds maandag treinen. Een belangrijke mijlpaal voor het spoorplan Noord- Nederland, maar ook voor de omgeving. Twee oude stalen spoorbruggen zijn namelijk buiten gebruik gesteld waardoor het voor omwonenden in Zwolle een stuk stiller is geworden. Dit meldt ProRail.

De spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is nodig om het groeiende treinverkeer rond zwolle op te vangen. De vernieuwingen maken bovendien deel uit van het Spoorplan Noord-Nederland. Hierbij wordt het hele spoorvervoersnetwerk in het noorden aangepakt en verbeterd.

Vier sporen

Tussen Zwolle en Herfte verdubbelde ProRail het aantal sporen van twee naar vier. Het afgelopen jaar bouwde de spoorbeheerder twee nieuwe naast de twee oorspronkelijke sporen. Maandagochtend waren de werkzaamheden klaar en reden de eerste treinen over de twee nieuwe sporen. Treinen rijden over de nieuw aangelegde sporen, zodat de oorspronkelijke sporen kunnen worden aangepakt. Als ook die aanpak klaar is zijn er in plaats van twee voortaan vier sporen tussen Zwolle en Herfte.

Nieuwe bruggen

Om ruimte te maken voor de twee extra sporen, bouwde ProRail het afgelopen jaar op het traject nieuwe viaducten over weg en water. Naast de oude stalen bruggen over de Nieuwe en Zalnese Wetering zijn nieuwe betonnen bruggen gebouwd.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail