NS toont online expositie met volledig circulaire stations

Als het aan NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester ligt, zijn alle stations in 2050 volledig circulair. De eerste ontwerpen voor dergelijke stations zijn nu als online expositie tijdens de virtuele Dutch Design Week te bekijken. Dit meldt NS.

Via het What if Lab van Dutch Design Foundation hebben NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester Nederlandse designers gevraagd om met ons mee te denken: "Wat als… we alle kleine stations in Nederland circulair ontwerpen?". De ontwerpers kregen verschillende uitgangspunten mee, waaronder het voorkomen van verspilling, het hergebruiken van bestaande gebouwen, producten en materialen en de keuze voor hernieuwbare materialen.

Uit alle ruim veertig inzendingen zijn vier ontwerpen van Nederlandse ontwerpstudio’s gekozen. Tijdens de virtuele Dutch Design Week presenteren Welling Architects, Studio Tjeerd Veenhoven, Scape Agency en Bygg Architecture & Design hun ideeën voor het meest circulaire station van de toekomst.

Circulair ondernemen

NS wil het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en de grondstoffen die we gebruiken zo lang mogelijk in de kringloop houden. De doelstelling van de spoorvervoerder is om in 2030 circulair in te kopen, omaterialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben. 

Bekijk hier de online en gratis expositie van NS.

Door: Nationale Transportgids