Stations sinds vandaag rookvrij, laatste rookpaal naar Spoorwegmuseum

Alle stations en perrons in Nederland zijn vanaf vandaag rookvrij. Was roken sinds 2004 al niet meer toegestaan in de stationshallen, trappen, liften en tunnels, vanaf vandaag zijn ook alle ook rookfaciliteiten op de perrons verwijderd. Om de actie extra kracht bij te zetten, schenken ProRail en NS de laatste rookpaal aan het Utrechtse Spoorwegmuseum. Dit melden ProRail en NS. 

In 2019 zette ProRail de eerste stap naar rookvrije perrons. De afgelopen maand zijn daarom alle rookfaciliteiten opgeruimd. ProRail en NS hebben 330 rookpalen op ongeveer honderd van de ruim vierhonderd stations in Nederland weggehaald. De rookpalen krijgen in de toekomst een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Geen tabak meer op stations

Bij rookvrije stations en perrons hoort ook de stop van de verkoop van tabak in de stationswinkels. Anneke de Vries, directeur stations bij NS en lid van de Raad van Bestuur vertelt: “Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.” NS ziet dit als een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Rookvrije generatie

Met de rookvrije stations en perrons willen ProRail en NS bijdragen aan een rookvrije generatie. Daarom werken de bedrijven samen met de Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Voorzitter Michael Rutgers: “Zien roken, doet roken. Zeker ook voor al die kinderen die dagelijks met de trein reizen. Ook daarom is deze stap van grote betekenis. We hopen dat deze belangrijke zet van ProRail en NS ook andere partijen inspireert om de omgeving steeds meer rookvrij te maken.”

Door: Nationale Transportgids