Ingebruikname regionale tramlijn Utrecht loopt weer vertraging op

Aannames, onderschattingen en onvoorziene zaken zijn er de oorzaak van dat de exploitatie van de SUNIJ lijn opnieuw is vertraagd met in ieder geval enkele maanden. Nog maar twee weken geleden meldde de provincie Utrecht dat de vertraging slechts twee weken zou duren. De provincie noemt het dan ook “zeer pijnlijk” dat er in zo’n korte tijd alweer allerlei nieuwe, negatieve ontwikkelingen naar voren zijn gekomen. Dit meldt de provincie Utrecht.

“Vooral voor onze reizigers is dit nieuws een grote domper: langer vervangend vervoer en reishinder”, aldus de provincie. Een van de verkeerde aannames is dat het project is aangemerkt als een renovatieproject maar door de Inspectie Leefomgeving en Transport wordt gezien als een nieuwbouwproject. Hier hoort andere documentatie bij en dat kost meer tijd om dat op orde te krijgen.

Verwachtingen waren te optimistisch

Bij het uitwerken van de nieuwe planning is duidelijk geworden dat de eerdere verwachting van exploitatie te optimistisch is geweest en dat er, mede in het belang van een goed en veilig functionerend tramsysteem, meer tijd nodig is om de vernieuwde lijn in gebruik te kunnen nemen. De planning van het project moet daarom worden aangepast. Dit betekent dat de reizigers langer gebruik moeten maken van het vervangend busvervoer. Op dit moment wordt hard gewerkt om op korte termijn meer inzicht te bieden in de nieuwe  planning.

Door: Nationale Transportgids