Plan weghalen politiepost Amsterdam CS leidt tot grote zorgen bij NS, GVB en FNV

Het stadsbestuur van Amsterdam wil de politiepost op het Centraal Station weghalen wegens capaciteitstekort bij de politie. Volgens vervoerders NS en GVB en vakbond FNV is dit echter een ‘ondoordacht en onbegrijpelijk plan’. Dit meldt Het Parool.

De driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie wil in Amsterdam de politiepost op het station opheffen en de agenten overplaatsen naar de basisteams van de politie. Hoewel er wel agenten actief blijven op het station betekent dit een grote verandering, en NS, GVB en FNV zijn er niet gerust op dat dit goed zal gaan. In een brief aan de gemeenteraad uiten zij hun zorgen over de effecten van het plan. Ze vrezen voor de veiligheid van reizigers en personeel en verwachten meer verstoringen van de openbare orde.

“Op dit moment is er een goede samenwerking tussen de politie, de boa’s, en de GVB-handhavers,” vertelt Manon Huisman, woordvoerder van GVB. “Daardoor kunnen zij heel goed en snel inspelen op situaties. Als de politie straks niet meer een vaste post heeft op het station, gaat die specialistische kennis verloren.”

Wereldstad

In het plan verwijst het stadsbestuur naar de situatie in andere grote steden, waar ook geen vaste politiepost op het station is. Maar volgens NS en GVB kan de situatie in Amsterdam niet vergeleken worden met die in andere steden. “Amsterdam Centraal is een veel complexer station”, aldus Huisman. Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, doet er nog een schepje bovenop: “Burgemeester Halsema moet er blijkbaar nog aan wennen dat Amsterdam een wereldstad is, waar een veilig ov-knooppunt bij hoort. Een eigen politiepost is daarbij harde noodzaak.”

Door: Nationale Transportgids