Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aantal check-ins in het openbaar vervoer nam tot wel 90 procent af

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Het aantal check-ins in het openbaar vervoer is tijdens de coronacrisis tot wel 90 procent minder per dag geweest in vergelijking met een jaar eerder. Tijdens de lockdown, die in maart werd afgekondigd, mochten mensen alleen met de trein en bus reizen als dat echt noodzakelijk was. Op 7 juli, de eerste dinsdag waarop er weer met het openbaar vervoer gereisd mocht worden, was het aantal check-ins ongeveer de helft van het aantal op een vergelijkbare dinsdag in 2019.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers over inchecktransacties met de ov-chipkaart, opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Translink.

Dinsdagen

In het onderzoek zijn de cijfers op dinsdagen met elkaar vergeleken. Op 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, bedroeg het aantal check-ins in het ov 4,73 miljoen, vergelijkbaar met een gemiddelde dinsdag in 2019. Omdat één reiziger meerdere malen kan inchecken, is het aantal check-ins hoger dan het aantal reizigers.

Op 17 maart, de eerste dinsdag na de lockdown, waren er 1,01 miljoen check-ins in het openbaar vervoer, 79 procent minder dan op een gemiddelde dinsdag in 2019. Nadat de scholen, horeca en sportclubs moesten sluiten, daalde het aantal check-ins verder tot 560.000 op 31 maart.

Op dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag en dit jaar voor veel werknemers een vrije dag, werden 460.000 check-ins geregistreerd. Dat is 90 procent minder dan in 2019 en tevens het laagste aantal op een dinsdag na de lockdown.

Toename

Na 5 mei nam het aantal check-ins op dinsdagen weer toe. Op dinsdag 26 mei was het aantal (1,04 miljoen) vergelijkbaar met dat van dinsdag 17 maart. Nadat per 1 juli iedereen weer met het ov mocht reizen, waren er op de eerste dinsdag erna (7 juli) 1,68 miljoen check-ins. Dit is ongeveer de helft van het aantal check-ins op een vergelijkbare dinsdag in 2019.

Door: ANP

12 november '24 (12:45)

GVB: materiële schade aan tram Plein 40-45 lijkt beperkt

De materiële schade aan de Amsterdamse tram die maandagavond in brand vloog door vuurwerk lijkt "redelijk beperkt". Dat meldt de Amsterdamse vervoerder GVB in een verklaring over de gebeurtenissen op Plein 40-45 in Amsterdam Nieuw-West, waar een grote groep mensen maandagavond voor onrust zorgde. De relschoppers gooiden onder meer met vuurwerk en zouden ook de politie hebben bekogeld.

12 november '24 ( 8:54)

Trappenhuis bij station Breda vanwege overlast afgesloten

Sinds afgelopen week is het trappenhuis aan de centrumzijde van het Bredase station afgesloten. De reden daarvoor is dat ProRail, NS en de gemeente Breda al langere tijd overlast in het trappenhuis signaleerden. Die overlast kan inwoners en bezoekers een onveilig gevoel geven. Daarover bericht de gemeente Breda.

12 november '24 ( 8:35)

Spoorlijnen en wegen afgesloten vanwege ontmantelen WOII-bommen

De spoorlijnen tussen Gouda en Alphen aan den Rijn en tussen Gouda en Den Haag worden in de nacht van zaterdag 16 november op zondag 17 november 2024 enkele uren afgesloten. Komend weekend geldt een noodverordening met een ontruimingsgebied van anderhalve kilometer, afsluitingen van alle drie nabijgelegen spoorlijnen, de A20, twee N-wegen (N457 en N207) en omliggende wegen en fietspaden. Dat meldt ProRail.

11 november '24 (16:15)

Woensdagochtend geen treinen in delen Flevoland en Utrecht en heel Noord-Holland

In heel Noord-Holland rijden woensdagochtend tussen 06.00 uur en 09.00 uur geen treinen door de aangekondigde staking bij de verkeersleidingsposten van ProRail in Amsterdam en Alkmaar. Dat meldt de NS. Ook in delen van Flevoland en Utrecht kunnen als gevolg van de staking geen treinen rijden. Op de hogesnelheidslijn is geen treinverkeer mogelijk tussen Rotterdam, Schiphol en Amsterdam.

11 november '24 ( 6:00)

Acties bij ProRail: vandaag op verkeersleidingspost Kijfhoek

Spoorverkeersleiders van ProRail gaan komende week actie voeren met stakingen om de eisen voor een loonsverhoging kracht bij te zetten. De stakingen worden georganiseerd door vakbond FNV. De acties vinden plaats bij de verkeersleidingsposten. Dit zijn centrale punten van waaruit verkeersleiders het treinverkeer in een bepaald gebied controleren en aansturen.

08 november '24 ( 9:24)

Spoorwerkzaamheden tussen Amersfoort Vathorst en 't Harde

Van donderdag 14 november tot en met zondag 17 november 2024 vinden tussen Amersfoort Vathorst en 't Harde werkzaamheden aan het spoor plaats. Tegelijkertijd werkt spoorwegbeheerder ProRail aan enkele sporen op station Amersfoort. Daardoor rijden in deze periode minder treinen op die trajecten. Dat meldt NS.

07 november '24 (12:15)

FNV wil treinen regionaal urenlang stilleggen met acties ProRail

Vakbond FNV wil het treinverkeer regionaal meerdere keren urenlang platleggen met de stakingen bij spoorbeheerder ProRail. Volgende week woensdag is er bijvoorbeeld een werkonderbreking bij de verkeersleiding van het spoor voor de regio Amsterdam/Alkmaar. FNV-bestuurder Carl Kraijenoord denkt dat er in dat gebied die ochtend dan helemaal geen treinen zullen rijden, afgezien van treinen naar Schiphol.

06 november '24 (11:45)

ProRail vreest stakingen na afwijzen ultimatum vakbond FNV

ProRail vreest werkonderbrekingen en stakingen, aangezien de spoorbeheerder niet ingaat op een ultimatum met looneis van vakbond FNV. Bij ProRail werken meer dan 5000 mensen, waaronder de verkeersleiders voor het spoor. Als zij staken dreigt het treinverkeer deels of helemaal stil te vallen.

05 november '24 ( 6:30)

Campagne ProRail met oog op gevaarlijk gedrag op overwegen

Steeds meer ongelukken op overwegen worden volgens ProRail veroorzaakt door gevaarlijk gedrag en hierbij vallen meer dodelijke slachtoffers. Daarom wil de spoorwegbeheerder mensen aan de hand van korte video's van verschillende risicovolle situaties bij overwegen behoeden voor ongelukken.

04 november '24 (14:00)

Nog hele middag hinder op spoor tussen Den Haag en Rotterdam

Tussen Den Haag en Rotterdam rijden ook maandagmiddag minder treinen door uitgelopen werkzaamheden. Hoewel de intercity's inmiddels weer volgens dienstregeling rijden, valt de helft van de sprinters tussen beide steden uit, laat een woordvoerder van de NS weten. Er gaan er nu twee per uur in plaats van vier. Naar verwachting duurt het nog tot 19.15 uur voordat het treinverkeer weer helemaal normaal is.