Laatste onbewaakte overweg Hooghalen over twee weken dicht

Vorige week sloot ProRail de eerste van twee Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in Hooghalen, en over twee weken volgt naar verwachting de tweede. Bij deze overweg kwam in mei van dit jaar een 58-jarige NS-machinist om het leven bij een botsing met een tractor met oplegger. Dit meldt SpoorPro.

Door de aanleg van een tijdelijke ontsluitingsweg van betonnen Stelcon-platen kunnen de twee NABO’s opgeheven worden. Het eerste stuk van deze weg werd vorige week aangelegd, waardoor de eerste overweg gesloten kon worden, en gedurende de komende twee weken wordt de weg doorgetrokken zodat ook de tweede overweg dicht kan.

Haast bij opheffen NABO’s

Sinds het tragische ongeval bij Hooghalen in mei hebben machinisten vaak hun zorgen geuit over de NABO, en ook bij de andere overweg in Hooghalen ging het eerder dit jaar bijna mis met een bijna-aanrijding. Daarom is er wat ProRail betreft haast bij het opheffen van de NABO’s. Om deze reden is de verbindingsweg die nu wordt aangelegd slechts tijdelijk: “Voor de opheffing van deze NABO’s is de aanleg van een nieuwe weg vereist. Dat vereist een langdurig proces, om weg, sloten en hekwerken op elkaar aan te laten sluiten. Het opheffen van de overwegen willen we daar niet op laten wachten.” De tijdelijke weg van Stelcon-platen zal uiteindelijk vervangen worden door een definitieve ontsluitingsweg.

Door: Nationale Transportgids