Geen reden om te twijfelen aan veiligheid ventilatie OV

Volgens branchevereniging OV-NL is er geen reden om de veiligheid van ventilatiesystemen in het openbaar vervoer in twijfel te trekken. OV-NL wil de adviezen van het RIVM afwachten wat betreft circulatie en het coronavirus voordat er overhaaste stappen worden ondernomen. Dit meldt OVPro. 

Naar aanleiding van berichtgeving in De Volkskrant ontstond er discussie over de rol van ventilatiesystemen in de verspreiding van het coronavirus. In een verpleeghuis in Maassluis heeft het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol gespeeld in de uitbraak van het coronavirus, zo blijkt uit documenten van het RIVM. Daarom wil reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV dat er per direct gestopt wordt met het recirculeren door airco’s in OV-voertuigen. Pedro Peters van OV-NL vindt dit te voorbarig: “Wij wachten af wat de deskundigen daarover zeggen.”

Luchtcirculatie

Het RIVM heeft recent het advies over luchtcirculatie aangepast. “Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen”, luidt het advies nu. In treinen wordt dit advies opgevolgd, aangezien er niet voor 100 procent binnenlucht gerecirculeerd wordt. Volgens Peters gebeurt de circulatie altijd met frisse lucht.

Door: Nationale Transportgids