Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

FNV gaat niet akkoord met slechtere arbeidsvoorwaarden bij NS

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vakbond FNV weigert akkoord te gaan met verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat laat de bond weten bij de hervatting van de cao-onderhandelingen met NS. "Voorafgaand aan deze onderhandeling heeft een ruime meerderheid van onze leden aangegeven acties niet te schuwen", stelt FNV-bestuurder Henri Janssen.

Volgens hem heeft het bedrijf gemeld vanwege de coronacrisis de komende twee jaar geen loonsverhoging te willen geven en dat daarbovenop ook de pensioenopbouw van de werknemers wordt verlaagd. Janssen wil daar niks van weten. "Feit blijft dat NS op last van het kabinet met een volledige dienstregeling moest en moet blijven rijden en dat de directie van NS met minister van Financiën Wopke Hoekstra afspreekt, dat daarvoor slechts 93 procent van de kosten in 2020 worden vergoed. Wiens probleem is dat?"

De NS wilde, voorafgaand aan de onderhandelingen met de bonden, niet ingaan op vragen over een eventuele loonbevriezing.

Risico

FNV benadrukt dat de medewerkers van NS met risico voor hun eigen gezondheid het openbaar vervoer werkend houden. "NS moet wel beseffen dat elke reiziger voor een NS-medewerker een potentieel risico op besmetting was en nog steeds is. De NS-medewerkers verdienen het om daarvoor beloond te worden in plaats van dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor de coronacrisis en de te krappe vergoeding die de directie afspreekt", zegt Janssen.

Coronacrisis

Door de coronacrisis gaan er veel minder mensen met de trein en zijn de inkomsten van NS flink teruggelopen. De NS kondigde eind juni daarom al aan de komende vijf jaar het personeelsbestand met 2300 banen te gaan inkrimpen. Dat wil het spoorbedrijf bereiken zonder gedwongen ontslagen. In dezelfde periode gaan namelijk ook 2500 van de bijna 18.000 NS'ers met pensioen.

Door: ANP

04 oktober '24 ( 9:04)

Vanaf december weer TienminutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal

Het is NS en spoorwegbeheerder ProRail gelukt om vanaf december 2024 de TienminutenSprinter weer te laten rijden tussen Rotterdam en Den Haag Centraal. Daarover bericht NS.

03 oktober '24 (14:45)

Eurostar dreigt nog steeds met opschorten ritten vanaf Amsterdam CS

Treinreisaanbieder Eurostar dreigt nog altijd internationale reizen vanaf Amsterdam Centraal tijdelijk te schrappen. De verbouwing van de terminal voor ritten naar Londen is volgens NS weliswaar op tijd af, maar volgens topvrouw Gwendoline Cazenave spelen meer problemen die een betrouwbare dienstverlening in de weg staan.

03 oktober '24 (13:30)

Lokale VVD'ers willen dat NS pro-Palestijnse sit-ins aanpakt

De lokale VVD-fracties in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede dringen er bij de NS op aan om voor maandag aangekondigde sit-in-acties op stations in hun gemeente in te perken waar mogelijk. Meerdere pro-Palestijnse actiegroepen zijn van plan op 7 oktober op zestien stations in het land een sit-in te houden. De VVD-politici vinden dat respectloos en onverdraagzaam, onder meer omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een dodelijke aanval uitvoerde in Israël. Ook vrezen zij dat reizigers zich onveilig voelen door de acties en dat looproutes worden geblokkeerd.

02 oktober '24 (12:15)

Treinen naar Parijs en Londen vanaf 2025 weer vanaf Amsterdam CS

De treinen naar Londen en Parijs kunnen begin volgend jaar weer gewoon van Amsterdam Centraal vertrekken. De grootschalige verbouwing op het station is dan grotendeels afgerond

02 oktober '24 (11:45)

Komend najaar op veel trajecten hinder door spoorwerkzaamheden

Werkzaamheden aan het spoor leiden in het najaar op verschillende trajecten tot hinder voor treinreizigers, verwachten ProRail en NS. Onder andere tussen Meppel en Leeuwarden, Den Haag en Rotterdam en rond Schiphol zijn werkzaamheden gepland. Reizigers moeten daar dan rekening houden met extra reistijd.

01 oktober '24 ( 8:45)

Fototentoonstelling Sisterhood geopend op station Utrecht Centraal

Zaterdag 28 september 2024 opende op station Utrecht Centraal de twaalfde editie van de foto-expositie 'De Mix Nederland'. De datum waarop Nederlandse vrouwen 105 jaar geleden kiesrecht kregen. Het is de laatste editie van deze reeks exposities. Dat meldt NS.

30 september '24 (13:45)

Ruimen vliegtuigbom: dinsdag even geen treinen langs Bunnik

Tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist rijden dinsdag tussen 10.00 uur en 11.00 uur geen treinen omdat langs het spoor in Bunnik een bom uit de Tweede Wereldoorlog wordt ontmanteld. ProRail en de NS raden treinreizigers aan de reisplanner te gebruiken voordat ze met de trein reizen.

30 september '24 (10:00)

Reizigersvereniging Rover wil geen oerwoud aan paaltjes op stations

Reizigersvereniging Rover wil dat er een streep gaat door een plan om stations in het noorden en oosten van het land te voorzien van een toeslagzuil voor de hsl. Dat wordt een oerwoud aan paaltjes en maakt het reizen "fors ingewikkelder", meldt Rover.

27 september '24 (14:30)

Ruim drieduizend klanten failliet Diner Train met lege handen

Door het faillissement van Dinner Train zijn in totaal 3420 klanten achtergebleven met een ticket dat waarschijnlijk niets meer waard is. Dat staat in het eerste faillissementsverslag over de aanbieder van luxediners in treinen. Dinner Train ging eind augustus failliet nadat veel ritten waren uitgevallen. Het bedrijf laat een schuld achter van zeker 1,2 miljoen euro.

27 september '24 ( 9:02)

Leidens Ontzet: langere treinen en hutspot

Ook dit jaar staat Leiden op 3 oktober in het teken van Leidens Ontzet. Op deze feestdag herdenkt en viert Leiden de bevrijding van de bezetting van het Spaanse leger in 1574. NS zet (extra) lange treinen in en verwelkomt reizigers onder andere met warme hutspot. Dat meldt NS.