Vervoersbedrijven vrezen ontslaggolf in openbaar vervoer

Volgens koepelorganisatie OV-NL is een ontslaggolf aanstaande in het openbaar vervoer. Het ov rijdt nu weer volgens de normale dienstregeling, maar veel mensen blijven de bussen en treinen mijden vanwege het coronavirus. De financiële problemen die hierdoor ontstaan zullen hoogstwaarschijnlijk deels opgelost worden door personeel te ontslaan. Dit meldt de NOS.

NS gaf eerder al aan waarschijnlijk ongeveer 2000 banen te moeten schrappen. De financiële problemen die OV-NL nu verwacht leiden mogelijk tot het verlies van nog eens honderden banen verspreid over de verschillende vervoerders. “We zitten op dit moment op ongeveer de helft van het aantal reizigers die we voor corona hadden”, aldus Pedro Peters van OV-NL. “Het gaan langzaamaan de goede kant op, maar we zitten nog lang niet op 100 procent.”

Duidelijkheid

Het openbaar vervoer krijgt dit jaar nog een steunpakket van 1,5 miljard euro, maar dat zal niet genoeg zijn, zegt Peters: “In januari is dit probleem echt nog niet opgelost.” Volgende week vindt er een spoedoverleg plaats met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. OV-NL wil voor Prinsjesdag duidelijkheid over hoe er in 2021 verder gegaan moet worden.

Door: Nationale Transportgids