Tweede Kamer wil haast bij intercity Randstad-Aken: 'Lang genoeg getreuzeld'

Er moet dit jaar nog duidelijkheid komen over een treinverbinding tussen de Randstad en het Duitse Aken. Dat wil een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

De partijen willen vanaf een 2025 een intercity vanuit de Randstad die via Eindhoven en Heerlen naar Aken rijdt. Het CDA en de SP noemen Aken een belangrijk knooppunt van de spoorwegen. Een verbinding ermee zou Nederland beter aansluiten op het internationale netwerk.

'Lang genoeg getreuzeld'

Cem Laçin (SP), mede-indiener van een motie hierover, zegt dat deze lijn voor meer werkgelegenheid gaat zorgen in Zuid-Limburg en wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) opschiet. "De staatssecretaris heeft lang genoeg getreuzeld", zegt Laçin. Ook CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch wil dat er snel wat gebeurt. "Het moet niet blijven hangen in allerlei onderzoeken en papieren oefeningen."

Er wordt donderdagavond gestemd over de motie, die de regering oproept "haast te maken met de uitwerking van de mogelijkheden". Dit voorstel kan op brede steun rekenen.

De Duitse vervoersautoriteit NVR vindt de verbinding een goed idee en zou willen meebetalen aan de verbinding. Ook de NS staat positief tegenover het plan.

Door: ANP