Aanleg Lelylijn goedkoper dan versnellen bestaand spoor via Zwolle

Uit het haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van de Lelylijn blijkt dat deze spoorlijn de reistijd per trein van Groningen naar de Randstad naar 1 uur en 40 minuten terug zou kunnen brengen. Bovendien is het aanleggen van de Lelylijn ook nog eens goedkoper dan het versnellen van het bestaande spoor via Zwolle. Dit meldt RTV Noord.

Een treinreis van Groningen naar Amsterdam duurt nu twee uur en vijf minuten. Er wordt al langere tijd gekeken naar hoe deze reis versneld kan worden, bijvoorbeeld door het vernieuwen en versnellen van het spoor. Een andere optie is de Lelylijn: een nieuwe spoorlijn tussen Groningen en de Randstad die via Drachten, Heerenveen, Emmeloord en Lelystad loopt. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt nu dat het versnellen van het bestaande spoor via Zwolle tussen de 3,6 en 7,1 miljard euro zal kosten, en de aanleg van de Lelylijn tussen de 3,2 en 6,4 miljard euro.

Bijkomend voordeel van de Lelylijn is dat de spoorlijn kan zorgen voor verdere verstedelijking van plaatsen als Drachten en Heerenveen. Deze steden zouden door een spoorlijn aantrekkelijker worden voor forenzen uit de Randstad.

Door: Nationale Transportgids