Met de auto of trein vanaf 1 juli: welke coronamaatregelen gelden nog?

Vandaag, 1 juli, gaan er weer een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in. Dit heeft invloed op zowel het openbaar vervoer als het reizen met de auto. Maar wat betekenen de versoepelingen nou precies voor jou als reiziger? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Reizen met de auto

Tot voor kort mocht je alleen met mensen uit je eigen huishouden in de auto zitten, maar vanaf 1 juli mag samen reizen in een auto ook weer met andere mensen. Wel wordt er aangeraden om een mondkapje te dragen als je met mensen van buiten je huishouden reist. Na het uitstappen ben je wel weer verplicht om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Als je dit niet doet riskeer je een boete die kan oplopen tot 390 euro.

Reizen met het openbaar vervoer

Per 1 juli mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer gebruikt worden. Daarom is het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken komen te vervallen en mag iedereen weer vrij het openbaar vervoer gebruiken. Wel wordt reizigers gevraagd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Ook is het nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Draag je die niet, dan riskeer je een boete van 95 euro. Bij verkoudheidsklachten (niezen, hoesten en keelpijn), koorts of verhoging dien je niet met het openbaar vervoer te reizen. Zorg dat je altijd de looproutes en andere aanwijzingen volgt, en zorg bij de bus dat je achterin instapt en incheckt waar mogelijk. 

Door: Nationale Transportgids
Bron: ANWB