Provincies willen betere treinverbindingen met Duitsland

Nederland en Duitsland werken beiden aan nieuwe nationale spoorplannen. Vier Nederlandse provincies en het Duitse Noordrijn-Westfalen roepen de beide regeringen op om die spoorplannen goed op elkaar af te stemmen, zodat grenzeloos reizen tussen beide landen verbetert. Niet alleen voor reizigers maar ook voor goederen. Dit meldt de Provincie Gelderland.

De provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Noordrijn-Westfalen hebben hierover gezamenlijk een brief gestuurd naar de nationale overheden en bieden aan samen hieraan mee te werken.

Arnhem-Düsseldorf (RE 19)

In de brief wordt onder andere aandacht gevraagd voor regionale personentreinen in beide plannen. Zo rijdt bijvoorbeeld tussen Arnhem en Düsseldorf sinds 2018 de RE 19 als pilot. Deze trein dient volgens de provincies een vaste plek in beide plannen te krijgen. Ook een kaartje voor bewoners in de grensstreek moet eenvoudiger; op dit moment is een Nederlandse OV-kaart hiervoor niet te gebruiken als je de grens over wilt. Provincie Limburg voert een pilot uit met een speciale studentenkaart. De studenten kunnen met die studentenkaart makkelijk tussen Nederland en Duitsland reizen.

Internationale intercity’s

Ook wordt er aandacht gevraagd voor de nieuwe hogesnelheidsverbinding Amsterdam-Berlijn (Berlijnlijn). Nederland onderzoekt voor het ‘Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040’ zijn mogelijke routes voor deze verbinding. Naast de variant via Arnhem en het Ruhrgebied gaat het om de route via Zwolle.

Goederenvervoer

Goederenvervoer via spoor is de meest duurzame vorm van transport. Dit vervoer vraagt extra aandacht voor spoorwegen waar al veel reizigerstreinen op rijden. Naast capaciteit gaat het ook om ruimte voor overslag van goederen, opstelstroken voor goederentreinen en overslagknooppunten. Dit vraagt om een goede inpassing in de omgeving. Vanuit Gelders perspectief speelt dit bij de aanleg van het derde spoor tussen Emmerich-Oberhausen, de Corridor Rhine-Alpine en de Noordtak Betuweroute richting Noordzee en Baltische staten.

Door: Nationale Transportgids