Vanaf 1 juni weer normale dienstregeling ov, dragen mondkapje verplicht

Het ov is vanaf juni weer helemaal in bedrijf, al zullen treinen, bussen, trams en metro's minder mensen kunnen bergen. De mondkapjes die ov-reizigers vanaf 1 juni moeten dragen, moeten ze zelf regelen. Wie er geen draagt, riskeert een boete, waarschuwt het kabinet.

Reizigers moeten zoveel mogelijk anderhalve meter onderlinge afstand bewaren, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn. Mondkapjes kunnen helpen om het coronavirus niet weer ruim baan te geven, denkt premier Mark Rutte.

Overigens wordt de bezetting beperkt tot 40 procent, om toch iets van afstand te bewaren. Vervoersbedrijven moeten zelf bepalen hoe ze dat gaan regelen, door bijvoorbeeld stoelen buiten gebruik te stellen.

Geen medische maskers

Reizigers moeten geen medische maskers kopen, want die schaarse beschermingsmiddelen zijn voor met name het zorgpersoneel. Ze moeten zelf eenvoudige mondneuskapjes kopen of maken, die vooral voorkomen dat de drager anderen besmet als hij het virus onder de leden heeft.

"Wij gaan dat niet faciliteren", zei Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis waarin hij de versoepeling van veel maatregelen aankondigde. Veel andere landen verschaften hun burgers wel mondkapjes. Wel zal er op een website uitleg komen voor mensen die zelf een kapje willen maken, aldus Rutte.

Door: ANP