Coronamaatregelen stations

NS en ProRail gaan met ingang van volgende week op zes stations coronamaatregelen toepassen die passen binnen de anderhalvemetersamenleving. Hierbij gaat onder meer om afstandslijnen, informatieschermen en omroepberichten. Dit meldt NS.

De komende week nemen ProRail en NS op meerdere stations extra maatregelen om reizigers zoveel mogelijk op afstand te houden van elkaar. Zo komen er onder andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten en zie je op drukke perrons aanwijzingen voor hoe je 1,5 meter afstand houdt. De coronaregels staan op informatieschermen en worden - wanneer nodig - ook via de omroepberichten onder de aandacht gebracht.

Effecten monitoren op zes stations

De stapsgewijze invoering start op zes stations: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. De effecten van de maatregelen worden hier gemonitord en vervolgens gedeeld met alle vervoerders. Vervolgens bespreekt de sector of en hoe deze verder kunnen worden doorgevoerd in de gehele ov-sector. Denk hierbij ook aan busstations, metrostations en in metro’s, trams, bussen en treinen. De manier waarop de maatregelen verder toegepast kunnen worden, hangt samen met eventuele toekomstige maatregelen van de overheid in het openbaar vervoer. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen extra maatregelen.

De Coronaregels

Vanaf 11 mei zijn er komen er bij de ingangen van alle stations op borden en pictogrammen zien wat de coronaregels zijn:

  • houd 1,5 meter afstand;
  • houd zoveel mogelijk rechts;
  • raak zo weinig mogelijk aan;
  • houd 4 treden afstand op roltrappen;
  • gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen;
  • houd 5 tegels afstand op het perron.

Extra schoonmaak

Verder worden de stations extra schoon gemaakt. Denk aan deurklinken, drukknoppen en andere plekken die mensen aanraken.

Door: Nationale Transportgids